În urma deciziei unilaterale a Rusiei din iulie de a pune capăt Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, care a permis exportul produselor agricole din porturile ucrainene, se așteaptă ca tranzitul prin culoarele de solidaritate stabilite în statele limitrofe cu Ucraina să crească semnificativ (de la trei la cinci milioane de tone de mărfuri pe lună). Aproape toate produsele de bază exportate prin intermediul acestor coridoare rămân pe piața UE din cauza costurilor ridicate de transport pentru reexport.
Eurodeputații vor interpela Comisia cu privire la modul de reducere a presiunii asupra fermierilor din țările care s-au confruntat cu scăderea prețurilor la cereale și a cererii. Actuala interdicție a exporturilor de cereale din Ucraina către Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia urmează să expire pe 15 septembrie.
În cursul unei dezbateri în Comisia pentru agricultură din 31 august, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a pledat pentru prelungirea interdicției de import și a propus compensarea costurilor ridicate de transport pe culoarele de solidaritate printr-o subvenție din partea UE pentru produsele ucrainene, care ar fi reexportate în afara UE.
În aprilie, printr-o scrisoare adresată Comisiei, Norbert Lins, președintele Comisiei pentru agricultură, solicita îmbunătățirea culoarelor de solidaritate.
Susținut de toate grupurile politice din cadrul comitetului, Lins solicita Comisiei Europene „să protejeze sectorul agricol al UE de repercusiunile invaziei ruse și pentru a aborda orice tulburări ale pieței care ar putea risca să alimenteze frica și resentimentele în rândul fermierilor și să alimenteze propaganda rusă”.
În timp ce liberalizarea temporară a comerțului cu produse ucrainene de către Uniune este „vitală pentru Ucraina și pentru toate țările din întreaga lume” și „măsurile temporare în vigoare în prezent, împreună cu căile de solidaritate s-au dovedit foarte eficiente”, „aceste realizări generează și îngrijorări” , scrie Președintele Comitetului pentru Agricultură subliniind destabilizarea piețelor agricole din statele membre UE din cauza afluxului de produse ucrainene.
Efectele reale ale acestor produse asupra scăderilor de preț și relevanța oricăror măsuri corective rămân neclare, se arăta în scrisoare. Prin urmare, dl Lins solicită Comisiei să „evalueze în mod cuprinzător situația de pe piețele relevante, inclusiv destinația finală a mărfurilor importate din Ucraina și impactul acestora asupra prețurilor mărfurilor”.
Este esențial „să se propună soluții europene, pragmatice și constructive pentru îmbunătățirea funcționării căilor de solidaritate, astfel încât produsele agricole ucrainene să fie efectiv reexportate către țări terțe sau statele membre care au nevoie de ele”.
Lins și-a reiterat cererea pentru un grup operativ sau un trimis special în Comisie „dedicat să se ocupe exclusiv de exporturile de cereale ucrainene” și solicită Comisiei „să cumpere grâu, în cooperare cu Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, să asigure că de fapt este transportat în Africa și Orientul Mijlociu”.