EXCLUSIV Dezvăluiri: FRICA domnește pretutindeni în Crimeea, atât în rândul autorităților ruse de ocupație, cât și printre locuitori. Motivele. Dezastrul de proporții adus de Rusia, linșajul propagandistic și persecuțiile. Mărturii din interior / Anna Neplii


EXCLUSIV Dezvăluiri: FRICA domnește pretutindeni în Crimeea, atât în rândul autorităților ruse de ocupație, cât și printre locuitori. Motivele. Dezastrul de proporții adus de Rusia, linșajul propagandistic și persecuțiile. Mărturii din interior / Anna Neplii

În urmă cu nouă ani, la 20 februarie 2014, Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea. Această anexare a fost considerată ”victoria sacră” a lui Putin.  

Majoritatea covârșitoare a rușilor cred că peninsula ar aparține Rusiei. Ocuparea Crimeei – pe care propaganda putinistă o numește ”întoarcerea peninsulei în portul natal” – e prezentată drept cea mai măreață realizare a dictatorului de la Kremlin de-a lungul sângeroasei sale domnii. 

Imediat după anexarea, Rusia și-a intensificat propaganda, spălând creiere și mutilând percepții. În peninsulă, propaganda rusă este omniprezentă pe toate platformele de informare – canale tv, surse online, radio, ziare și panouri așa-zise ”publicitare”, care în fapt sunt propagandistice. 

E adevărat, există acces la rețeaua globală de internet, în special la resursele media ucrainene, însă după nouă ani de spălare pe creiere, legătura locuitorilor cu Ucraina este aproape pierdută. Printre altele, asta se întâmplă și pentru că mulți ucraineni au părăsit Crimeea după 2014, ulterior fiind înlocuiți cu ruși de pe ”continent”. 

În dorința de a afla cât mai multe dintre realitățile la zi din Crimeea, dar și despre cum s-a ajuns aici, Podul.ro a stat de vorbă cu o ucraineancă ce a rămas în peninsulă după anexarea din 2014. Evident, îi vom respecta anonimatul pentru a nu-i cauza probleme. 

Cum s-a schimbat viață odată cu apariția drapelului rus 

Potrivit interlocutoarei, ale cărei relatări le prezentăm în exclusivitate, în perioada 2014-2015 s-a înregistrat o migrație notabilă a ucrainenilor către teritoriile controlate de autoritățile de la Kiev. Cei mai mulți dintre ei sunt intelectuali (profesori, medici, ingineri ș.a.m.d..). Acești oameni au fost înlocuiți cu aproximativ același număr de ruși. 

Cu toate acestea, o parte dintre ucraineni au rămas din cauza diverselor circumstanțe, în special a celor familiale. De asemenea, e vorba și despre persoane în vârstă, cărora le este extrem de greu, dacă nu de-a dreptul imposibil, să-și părăsească acum casa în care au locuit întreaga viață. 

Potrivit sursei noastre, după ocupație, oamenii au fost împărțiți în trei tabere: 

1) cei care doreau să obțină un pașaport rusesc;

2) cei care au refuzat în mod oficial documentele rusești;

3) cei care nu știau ce să facă; 

Pe parcursul anului 2014, cetățenia rusă a putut fi obținută printr-o procedură extrem de simplificată. Sursa noastră relatează că s-a ajuns până acolo încât angajații Serviciului de Migrație veneau prin fabrici și întreprinderi pentru a-i îndemna pe oameni să solicite acordarea cetățeniei ruse. Mai mult: pașaportul rusesc putea fi obținut fără documente – îl primeai doar prezentându-te la un birou. 

La sfârșitul lui 2014, autoritățile ruse de ocupație au anunțat că, începând cu anul 2015, procedura de obținere a documentelor rusești urma să fie complicată semnificativ. De remarcat că, la acel moment, aproximativ 90% dintre locuitori își primiseră deja pașapoartele rusești. 

”La finalul lui 2014 am fost forțați să apelăm la Serviciul de Migrație pentru a obține documente rusești. Nimeni nu m-a obligat în mod direct să obțin cetățenia rusă, dar, dacă o persoană vrea să trăiască și să muncească legal în Crimeea, să-și înscrie copiii la grădiniță și la școală, atunci trebuie să aibă cetățenie rusă”, ne-a explicat sursa citată.  

A doua variantă era obținerea unui permis de ședere, care impunea trecerea frontierei la fiecare 90 de zile. 

După anexare, mulți ruși au început să călătorească în Crimeea. În general, aceștia sunt oameni potenți financiar, unii dintre ei văzând perspectiva de a face bani în peninsulă. Mulți vin din regiunea Krasnodar. 

”În general, rușii vin de peste tot. Au venit întreprinderi și companii întregi, autorități fiscale și așa mai departe. Apoi au început să câștige bani aici. În Crimeea sunt și mulți militari ruși aduși din diferite părți ale Federației Ruse”, a precizat sursa. 

Când în Crimeea au ajuns personaje aflate în strânsă legătură cu Kremlinul, existența și supraviețuirea întreprinderilor mici și mijlocii a devenit din ce în ce mai complicată. Cele mai multe mărci ucrainene au falimentat, chiar dacă au făcut încercări de rebranding pentru a intra pe piața rusă. Toate băncile mari – care au fost înlocuite exclusiv cu bănci rusești – au părăsit peninsula. 

”Nu pot să spun că cineva a închis sau a absorbit pe altcineva în mod direct, însă știu despre întreprinderi ucrainene care au fost închise pentru că noile întreprinderi rusești, controlate de oameni apropiați conducerii de la Kremlin, primeau 99%  dintre comenzi. Lucrul ăsta s-a întâmplat în toate domeniile. A fost extrem de dificil pentru întreprinderile mici și mijlocii să se adapteze”, a explicat sursa citată. 

Cum ”cumpără” Rusia… cetățeni

Altfel, de nouă ani Rusia încearcă să ”cumpere” cetățeni. La o primă vedere totul pare în regulă – autoritățile ruse construiesc drumuri, locuri de joacă, repară școli ș.a.m..d. –, însă populația peninsulei trăiește din ce în ce mai prost, mai ales în ultimul an și jumătate. 

”La început, transformându-le în ruble, rușii au mărit pensiile. Oamenii au crezut că au o pensie mare, dar nu există termen de comparație cu pensiile din spațiul UE și NATO. Au rămas tot mici. În paralel însă, prețurile au crescut în stil rusesc. Calitatea vieții familiei mele s-a deteriorat. În urmă cu numai câțiva ani aveam o afacere, iar acum am devenit angajați obișnuiți”, a relatat sursa, continuând: 

”În general, conducerea rusă s-a concentrat pe restaurări, construcții de drumuri, poduri, clădiri înalte și schimbări de infrastructură. Cu toate acestea, o școală a fost distrusă chiar în apropierea locuinței mele, iar alta nouă nu a fost construită în cei 7-8 ani scurși de atunci. În tot acest timp nivelul de trai nu a crescut deloc, ba chiar s-a înrăutățit semnificativ în ultima perioadă”.

Frica. Ce se întâmplă acum în Crimeea 

Odată cu declanșarea invaziei la scară largă în Ucraina, autoritățile rusești de ocupație din Crimeea au început să se îngrijoreze de spectrul unei eliberări a peninsulei. În plus, rușii se tem de activitatea grupurilor de sabotaj care activează în Crimeea. 

A se nota că, încă din 2014, invadatorilor le este frică de o posibilă lovitură de stat, în special din partea importantei comunități tătărești. Zeci de tătari au fost condamnați politic la 9-15 sau mai mulți ani de închisoare, în urma unor acuzații exagerate și puțin spus abuzive.  

Potrivit sursei citate, autoritățile de ocupație sunt intimidate de împotmolirea trupelor Kremlinului pe fronturile din Ucraina. Frica plutește pretutindeni. În general, oamenilor le este frică să vorbească deschis la telefon sau să scrie mesaje cu un conținut ce ar putea fi socotit problematic. 

”Prietenii mei care și-au păstrat loialitatea pentru Ucraina obișnuiesc să își șteargă mesajele imediat ce sunt citite de destinatar. E vorba despre mesaje banale, vă dați seama. Dar asta arată că oamenii sunt speriați”, a punctat sursa citată. 

Persecuții, linșaj mediatic și reeducare 

Au existat cazuri când oamenii au primit amenzi babane doar pentru că au cântat ”Chervona Kalyna” (cântec ucrainean) la o nuntă organizată în restaurantul Arpat din Bakhchysaray. Cazul a fost preluat masiv de propagandă și prezentat partinic pe toate canalele, proprietarii restaurantului fiind linșați mediatic. Lucrurile nu s-au oprit aici – restaurantul a fost închis. Potrivit sursei noastre, cei implicați au fost amendați cu asprime, totodată fiind obligați să-și ceară scuze într-un video comandat de autoritățile de ocupație.  

Înmormântare cu elicopter și dube 

Desigur, niciunde în Crimeea nu poți să ieși în stradă cu un afiș anti-război și nici nu poți organiza mitinguri. Sursa citată ne-a povestit un episod care spune foarte multe: în cartierul Bakhchysaray a avut loc o înmormântare la care s-au adunat în jur de 500 de oameni, motiv pentru care la fața locului au sosit de urgență un elicopter și mai multe dube, pentru că autoritățile au crezut că acolo ar fi fost un fel de miting. 

Opoziția tinerilor. Câți dintre locuitorii Crimeei au rămas pro-Ucraina? 

”După începutul invaziei am avut o mică problemă, când copilul meu a spus ceva pozitiv despre Ucraina la școală. M-a sunat directorul și a încercat să ne amenințe. A fost intimidant, dar mi-a spus că nimeni nu avea de gând să ne aresteze. Astfel de abuzuri sunt parte ale procesului educațional. Rușii vor să existe o imagine potrivit căreia toți copiii sunt patrioți la școală”, ne-a relatat sursa. 

Interesant e că există numeroase sentimente de opoziție în rândul adolescenților din școli. Chiar și în acele familii în care părinții atârnă steagul Z pe balcon, mulți dintre copii au vederi opuse. Prin urmare, cei mai mulți dintre școlari sunt conștienți și obișnuiesc să se informeze din surse ucrainene și de pe platformele de opoziție. Dintre adulți – potrivit estimărilor sursei – aproximativ 10% au rămas fideli Ucrainei.  

”Desigur, după 2014, numărul celor cu vederi pro-ucrainene a început să scadă simțitor, iar după răbufnirea războiului rusesc la scară largă, probabil că a scăzut abrupt, având în vedere propaganda și vigilența autorităților de ocupație. Deși cercul apropiaților mei s-a restrâns foarte mult, sunt fericită că în jurul meu am oameni cu vederi pro-ucrainene. La întreprindere suntem 20 de oameni în departamentul unde lucrez, iar patru dintre ei sunt patrioți ucraineni declarați. Însă nu așa stau lucrurile peste tot și nu toată lumea se poate lăuda cu o astfel de situație”, a specificat sursa citată. 

Migrația. Bărbații fug de mobilizare

Migrația este încă în plină desfășurare în peninsulă. Acest lucru se explică prin frica de răspândire a ostilităților pe teritoriul Crimeei. Mulți bărbați de vârstă militară pleacă fără să se uite în urmă. 

”În special, mulți bărbați au dispărut după 21 septembrie anul trecut, când s-a anunțat mobilizarea. Pur și simplu nu au mai venit la muncă, dispărând fără niciun avertisment. Având prieteni comuni cu destui dintre ei, am aflat că acești bărbați au părăsit Crimeea și Rusia în general. Apoi, bărbații au tot plecat. Și acum se pleacă în fiecare zi”, a rezumat sursa citată. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.