Un consilier al președintelui Zelenski îl acuză pe Elon Musk că ar fi susținut involuntar forțele ruse


Un consilier al președintelui Zelenski îl acuză pe Elon Musk că ar fi susținut involuntar forțele ruse

Elon Musk este acuzat de consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak că a intervenit în favoarea forțelor ruse atunci când comunicațiile prin sateliți ale sistemului Starlink ar fi interferat cu o operațiune majoră cu drone a armatei ucrainene.  

Într-o carte biografică despre Musk, ce urmează să apară marți, este prezentat momentul când rețeaua Starlink și-ar fi oprit comunicațiile în apropierea coastei peninsulei Crimeea ocupată de ruși, chiar în timp ce dronele ucrainene se apropiau de navele de război rusești, ceea ce a dus la "pierderea conectivității".

Relatarea lui Musk este însă diferită de cea din carte, el susținând că sateliții nu au fost niciodată activați, însă recunoaște că a refuzat cererea de a-i activa.  

"A existat o cerere de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa rețeaua Starlink până la Sevastopol", a scris Musk pe rețeaua X, cunoscută anterior ca Twitter.

"Intenția evidentă a fost de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruse la ancoră. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război și escaladare a conflictului", a explicat Musk.  

"Cred că dacă atacurile ucrainene ar fi reușit să scufunde flota rusă, ar fi fost ca un mini Pearl Harbor, ceea ce ar fi condus la o escaladare majoră. Nu am vrut să facem parte din asta", a mai precizat Musk într-un alt mesaj. 

Numai că "nepermițând" dronelor ucrainene să lovească navele de război ruse, Musk "a permis acestei flote să lanseze rachete Kalibr asupra orașelor ucrainene" – fiind astfel o acțiune care a dus în final la moartea civililor și a copiilor – a acuzat consilierul prezidențial Podolyak pe platforma X.  

Tot Podolyak l-a criticat pe Musk la începutul anului 2023, scriind: companiile trebuie să decidă: "Fie sunt de partea Ucrainei și a dreptului la libertate și nu caută modalități de a face rău, sau sunt de partea Rusiei și a «dreptului» acesteia de a ucide și a ocupa teritorii".  

Însă Musk explică astfel reținerea sa de a susține forțele ucrainene: "Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie. A fost creat pentru ca oamenii să poată viziona Netflix și să se relaxeze, să intre online pentru școală și să facă lucruri bune, pașnice, nu lovituri cu drone".

Cu toate acestea, rețeaua sa Starlink a fost folosită în Ucraina chiar de la începutul războiului, inclusiv de trupele ucrainene, printr-un contract încheiat cu o agenție de ajutor extern a Statelor Unite. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.