În data de 31 august, Ukraine Crisis Media Center a găzduit o discuție pe tema "Refugiații ucraineni sunt ținta propagandei ruse. Cum s-a desfășurat campania Kremlinului de a persecuta ucrainenii în lume". Speakerii acestui eveniment au fost Dmytro Zhmaylo, co-fondator și director executiv al think tank-ului Ukrainian Security and Cooperation Center, și jurnalista Marianna Prysyazhnyuk, șefa Grupului de Analiză a Amenințărilor Hibride, respectiv a Ukraine Crisis Media Center.
Oferind drept exemple cazuri din Cehia, Republica Moldova, România și Polonia, speakerii au discutat despre încercările Kremlinului de a-i defăima pe refugiații ucraineni prin campanii de dezinformare și propagandă.
În România și Republica Moldova, tezele pro-ruse sunt susținute chiar de unii politicieni, care răspândesc adesea narațiunea potrivit căreia refugiații ucraineni trăiesc în pace și se bucură de toate drepturile lor, în timp ce populația română din Ucraina a fost multă vreme persecutată, a transmis think tank-ul USCC.
"Printre acești politicieni români se numără deputatul PSD Daniel Ghiță și senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă. În Republica Moldova, primarul general al Chișinăului, Ivan Ceban, a spus că refugiații din Ucraina reprezintă un risc pentru siguranța publică", a semnalat USCC.
"Toate tezele rusești au scopul de a crea un sentiment în rândul cetățenilor că pierd ceva prin acceptarea refugiaților. Propaganda rusă acționează pe terenul dezacordurilor dintre oameni, exacerbând și intensificând artificial conflictele", a declarat jurnalista Mariana Prysyazhnyuk.
În cazul Cehiei, trebuie precizat că demonstrațiile antiguvernamentale sunt în desfășurare, iar conflictul dintre rromi și ucraineni este exploatat activ de forțele pro-ruse, fiind răspândite știri false.
"În țară au loc constant mitinguri sub sloganuri sociale. Oamenii care folosesc simboluri rusești participă la acestea. Recent, câțiva reprezentanți ai minorității rromilor din Cehia s-au alăturat campaniei. Factorul declanșator a fost tragedia de la Brno, unde un grup de tineri rromi a avut o ceartă cu un cetățean ucrainean în transportul public.
Datorită prietenilor și partenerilor din Republica Cehă, a fost organizată o adunare comună sub conducerea Uniunii Romilor din Cehoslovacia. Evenimentul a onorat memoria victimelor și a respins falsurile rusești. Liderul comunității de rromi din Republica Cehă a declarat că unii membri marginalizați ai comunității sunt, din păcate, influențați de propaganda rusă, dar că el încearcă să atenueze această tensiune socială", a spus Dmytro Zhmaylo.
În Polonia, de la începutul lunii iunie, au fost propagate câteva zeci de manipulări legate de refugiații ucraineni, menite să demonizeze ucrainenii și să răspândească nemulțumirea publică. De pildă, o oficină propagandistică pro-rusă a publicat articolul "Deschiderea granițelor pentru refugiații ucraineni a fost o greșeală fatală. E ca și cum ai deschide porțile iadului", iar canalele de Telegram pro-Kremlin au răspândit știri false de Ziua Independenței Ucrainei despre presupusa bătaie luată de un polonez de la 12 refugiați pentru că a refuzat să strige "sloganuri naziste" și anume "Glorie Ucrainei!".
"Astfel de incidente care vizează slăbirea coaliției occidentale se vor intensifica. Contracararea și neutralizarea amenințărilor și a influenței ruse în interiorul țărilor ar trebui să fie prima sarcină pe agenda europeană", a concluzionat USCC.