Joaca de-a "nu e drona, uite drona!". Daniel Uncu: "O asemenea politică a dublului standard, o atare stare de schizofrenie politicianistă nu produc decât neîncredere și dezgust din partea tuturor. Folosind o atare strategie, România nu își poate consolida locul în NATO și nu are cum să câștige pârghii de negociere a respectării drepturilor românilor din Ucraina"


Joaca de-a "nu e drona, uite drona!". Daniel Uncu: "O asemenea politică a dublului standard, o atare stare de schizofrenie politicianistă nu produc decât neîncredere și dezgust din partea tuturor. Folosind o atare strategie, România nu își poate consolida locul în NATO și nu are cum să câștige pârghii de negociere a respectării drepturilor românilor din Ucraina"

Vicepreședintele partidului Alternativa Dreaptă, Daniel Uncu, atrage atenția joi în legătură cu prejudiciile pe plan internațional ce se pot abate asupra României după ce puterea de la București a negat inițial în mod public că vreun fragment de dronă a ajuns pe teritoriul țării noastre, pentru ca mai apoi, după două zile, să reevalueze situația și să comunice faptul că astfel de componente au fost totuși identificate, așa cum susținuse Ucraina de la bun început. 

În acest context, Daniel Uncu subliniază că, din pricina unei astfel de comunicări dezastruoase, România nu-și va putea consolida poziția în cadrul NATO, se va confrunta cu probleme suplimentare în a gestiona tema bilaterală București-Kyiv referitoare la drepturile minorității românești din Ucraina, respectiv își va șubrezi șansele de a ocupa un loc important la masa discuțiilor după încheierea războiului dus de Rusia la scară largă împotriva Ucrainei. 

Nu în cele din urmă, viceliderul AD pune o întrebare-cheie: a fost vorba despre incompetență sau despre rea-voință în cazul exponenților de la vârful statului român care au inițiat această catastrofă în planul comunicării strategice? În funcție de răspuns, Daniel Uncu scoate în relief implicațiile negative pentru țara noastră. 

Redăm integral declarația vicepreședintelui AD: 

"După ce au negat vehement și «argumentat», în frunte cu președintele României, alături de ministrul Apărării, acompaniați de tot felul de experți militari televizați, autoritățile române au recunoscut finalmente, cu un sfert de gură, că ar fi găsit totuși niște bucăți de dronă, căzute pe teritoriul românesc!

I-auzi...!

Stai și te întrebi, oare cum să interpretezi un asemenea bluff halucinant!? Oare aceste personaje care pretind că ne conduc și care ocupă instituțiile statului sunt complet incompetente sau sunt mincinoase și fără coloană vertebrala sau toate la un loc?

Dacă această reacție de negare a unui incident militar produs de o dronă rusească este dovada incompetenței unora și a incapacității de monitorizare aeriană a spațiului aerian, atunci este extrem de grav, iar demiterea personajelor responsabile pentru un atare eșec ar fi doar un prim pas spre asanarea situației. Ar trebui să urmeze o analiză amănunțită a sistemelor de monitorizare și alertare aeriană și, cel mai important, o analiză urmată de alte demisii și sancțiuni aplicate serviciilor secrete care l-au informat greșit pe Președintele țării despre eveniment, punându-l într-o altă situație penibilă, printre multe altele asemănătoare.

Dacă starea de negare a incidentului a fost, însă, cauzată de un calcul politicianist, ranforsat și amplificat public de mass-media controlată, atunci suntem în fața dovezii irefutabile că România face un joc execrabil, dublu, vădit inept dar cu o din ce în ce mai clară afinitate electoralista față de centrele de propagandă pro-ruse și anti-NATO.

Inept. Periculos. Abject.

În mod normal, un asemenea accident - căci, este clar că acea dronă de fabricație iraniană, a căzut accidental pe teritoriul nostru - ar fi trebuit să declanșeze automat o reacție diplomatică românească pe direcția Moscovei, o reuniune imediată a CSAT și o sesizare a Consiliului NATO.

Situația este extrem de gravă, deoarece o atare negare și lipsă de reacție, demonstrează, pe de o parte amatorismul și/sau concubinajul sulfuros al MAE cu Kremlinul, dezastrul profesional al SRI și al DIA și prostia eclatantă a autorităților. Iar, pe de altă parte - așa cum am mai sugerat de-a lungul timpului, atunci când am criticat secretomania autorităților române în ceea ce privește implicarea noastră în susținerea Ucrainei -, ar putea demonstra jocul dublu pe Bucureștiul îl face în acest context beligerant.

Oricum ar fi, folosind o atare strategie, România nu își poate consolida rolul și locul în Alianță și nu are cum să câștige nici respectul aliaților, nici pârghii de negociere a respectării drepturilor românilor din Ucraina și nici un loc important la masa postbelică unde se va stabili cine și cât se va implica în reconstrucția de sute de miliarde de euro a Ucrainei.

O asemenea politică a dublului standard, o atare stare de schizofrenie politicianistă nu produc decât neîncredere și dezgust din partea tuturor, aducând grave prejudicii Bucureștiului".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.