Răsturnare de situație! Ministrul român al Apărării: "Confirm că s-au găsit bucăți care pot fi de dronă". Iohannis declarase în urmă cu o zi că "nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România"


Răsturnare de situație! Ministrul român al Apărării: "Confirm că s-au găsit bucăți care pot fi de dronă". Iohannis declarase în urmă cu o zi că "nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România"

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite efectuate la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi "care pot fi dintr-o dronă". Declaraţiile sale vin la o zi după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, afirma, contrar celor susținute de Ucraina, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în țara noastră. 

"S-a văzut că într-un interval destul de redus din punct de vedere temporal au fost o serie de atacuri pe care Rusia le-a făcut împotriva facilităţilor portuare şi a depozitelor ucrainene, motiv pentru care cred că este important să întărim măsurile de vigilenţă. Vom avea mai multe puncte de observaţie, mai multe patrule. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân în continuare funcționale și într-o fază de precauție și de atenție crescută.

Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiu public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă.

O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru,  sunt însoțit și de prefectul județului, am vorbit și cu primarul de aici și apoi o să merg la Galaţi, pentru că și Galaţiu, chiar dacă este la o distanță destul de mare de Reni, cred că este un oraș cu autoritățile pe care trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca România viața să se desfășoare normal, iar contribuția pe care ne-o putem aduce la asta este una pe care ne-o asumăm", a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Întrebat dacă se gândește la evacuarea oamenilor din zonă, Tîlvăr a răspuns: "Nu s-a pus problema pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul  ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare".

Ce declarase Klaus Iohannis în cursul zilei de ieri: "Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Am avut, chiar astăzi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră".

Însă, ulterior, analiștii de la GeoConfirmed, care au drept obiect de activitate geolocalizarea imaginilor ce au legătură cu războiul din Ucraina, au precizat că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei. 


Voluntarii de la GeoConfirmed au menționat că au identificat un punct de pe teritoriul României unde s-a prăbușit o dronă rusească pe parcursul atacului rusesc de luni.

GeoConfirmed a publicat mai multe fotografii pe care le-a analizat și a ajuns la concluzia că drona a ajuns pe teritoriul țării noastre după ce Rusia a atacat Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.

Investigația s-a bazat pe declaraţiile mai multor martori, pe o înregistrare video care surprinde momentul exploziei dronei, respectiv pe analiza formelor de relief din zonă.

"Zona estimată a prăbușirii = malul românesc al râului, zona în jur de 45.328864, 28.803601", potrivit GeoConfirmed, coordonate ce se referă la latitudinea și longitudinea locului în care s-ar fi prăbușit drona Shahed. Este vorba despre o zonă agricolă de pe malul românesc al Dunării, conform Hotnews.

Satul Plauru se află la mai puțin de un kilometru și jumătate de acest loc.

"Este foarte probabil ca o dronă Shahed să se fi prăbușit și să fi explodat în România, probabil după ce a fost lovită de apărarea antiaeriană ucraineană", potrivit GeoConfirmed.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.