Începutul anului școlar în Rusia: la primele cursuri, tuturor elevilor li s-a prezentat un videoclip cu Putin, criminalul în masă fiind comparat cu generalul Mihail Kutuzov, căruia i se atribuie salvarea Rusiei țariste în timpul invaziei napoleoniene. Pe culmile proletcultismului


Începutul anului școlar în Rusia: la primele cursuri, tuturor elevilor li s-a prezentat un videoclip cu Putin, criminalul în masă fiind comparat cu generalul Mihail Kutuzov, căruia i se atribuie salvarea Rusiei țariste în timpul invaziei napoleoniene. Pe culmile proletcultismului

La primele ore de curs după începerea noului an școlar, elevilor din Rusia le-a fost prezentată o lecție obligatorie sub formatul unui videoclip în care criminalul Putin dă lecții despre orice, alături de ”mari personalități” din istoria Rusiei. 

Lecția „Vorbiți despre cei importanți” a început cu videoclipul care prezintă oameni celebri din diferite regiuni ale Rusiei, Vladimir Putin fiind prezentat ca fiind la fel de important precum marele general Kutuzov, căruia i se atribuie meritul salvării țării în timpul invaziei napoleoniene din 1812. 

Claselor primare li s-au arătat felicitările președintelui de ”Ziua Cunoașterii” și o poveste despre materia școlară preferată de el, iar claselor mijlocii și de liceu le-a fost prezentat răspunsul lui Putin la întrebarea cine este ”o persoană desăvârșită” pentru el. 

Durata totală a videoclipurilor despre Putin pentru gimnaziu și liceu ocupă o bună parte din timpul lecției de 30 de minute. În cadrul lecției profesorii au avut de discutat cu elevii și despre ”conaționali remarcabili”, folosind harta interactivă ”Cunoașterea și oamenii care schimbă Rusia”, în care apar 236 de nume. Dintre toți aceștia, 48 sunt reprezentanți ai autorităților ruse, printre care președintele Putin, fostul premier al Federației Ruse și actualul sef al Rosatom, Serghei Kiriyenko, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, deopotrivă cu alți 36 de foști și actuali șefi de regiuni rusești. 

Reprezentanții autorităților din perioada sovietică, în special Mihail Gorbaciov, nu sunt menționați în proiect, la fel cum nici primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn, nu apare pe harta personalităților ruse importante. 

Vladimir Putin este prezentat că având aceeași importanță ca poetul Alexander Blok și ca Mihail Kutuzov, generalul salvator al Rusiei, fiind considerat o ”personalitate proeminentă” din Sankt Petersburg. 

Pe hartă propagandistică prezentată apare ca fiind parte din Rusia și regiunea ocupată Donețk, numita „DPR”, din care sunt enumerați șeful regional Denis Pushilin, precum și Vladimir Zhoga, Olga Kachura, Arsen Pavlov, care au luptat pentru separarea regiunii de Ucraina.

Important de observat este faptul că între personalitățile a șapte regiuni ale Rusiei (Kalmykia, Chukotka, Yugra, Khakassia, Komi, Nenets Autonomous Okrug și regiunea Sahalin), nu sunt prezentați și nativi cunoscuți. 

Conform publicației ”Aghentstvo”, cursul acesta a apărut în programa școlară anul trecut, după ce autoritățile ruse au început să intensifice propaganda în domeniul educației pentru a forma o atitudine pozitivă în rândul școlarilor față de ceea ce se întâmplă în țară și față de invazia din Ucraina, dar atunci discursurile lui Putin nu au fost prezentate chiar la prima lecție – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.