Rusia încurajează apariția unor structuri politico-militare paralele în cadrul lumii democratice pentru a submina astfel protecția conferită statelor de Alianța Nord-Atlantică, a explicat ex-deputatul Alecu Reniță, semnatar și votant al Declarației de Independență a Republicii Moldova, scriitor și jurnalist, în ediția din data de 29 august a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. Alecu Reniță s-a referit mai ales la ideea înființării unei așa-zise armate europene.
Totodată, ca parte a războiului pe care Rusia îl duce cu lumea democratică, vizând printre altele spargerea unității europene, Alecu Reniță a adus în discuție faptul că Moscova alocă sume semnificative pentru a corupe lideri europeni, respectiv pentru a influența opinia publică, de pildă, în România.
Alecu Reniță: Moscova este foarte interesată să spargă unitatea europeană. (...) În interiorul Europei și UE există grupuri foarte puternice care fac jocul Rusiei și sabotează unitatea. Scopul lor adevărat e ca țările europene să renunțe la NATO, să-i scoată pe americani din Europa. Și Putin a spus că susține apariția unei armate europene. Pentru că el cu armatele europene se descurcă. Mai complicat este cu NATO.
Nicolae Chicu: Teoretic se descurcă (practic se chinuie în Ucraina - n.red).
Alecu Reniță: Da, este adevărat. Dar el ar face subminarea în interiorul țărilor.
Nicolae Chicu: Adică i-ar fi mai ușor să penetreze structurile statului.
Alecu Reniță: Da. Ar pune-o pe madame Le Pen în Franța în frunte, adică ar lucra cu alte instrumente așa cum a făcut și aici la noi, în R. Moldova, după 1994, când a fost pus Petru Lucinschi în frunte. El (Putin - n.red) schimbă puterea. Un război înseamnă să cheltui resurse uriașe. Mai bine folosești aceste resurse, înjumătățite, pentru a corupe și îl cumperi astfel pe Schröder și pe alții, iar ei votează de fapt pentru programul Rusiei pentru Europa. Problemele mari ale Europei vin în primul rând de la Federația Rusă. Fiindcă ea a îngenuncheat energetic și a subjugat Germania, motorul UE. Iar acum Germaniei îi vine foarte greu să se desprindă de acest corsaj, de această cămașă de forță în care Rusia a îmbrăcat UE. Uitați-vă la acest pretins Napoleon al Ungariei, Orban. Sau cel de la Viena. De asemenea, niciodată n-am crezut, iar acest război a scos la suprafață, că în țara noastră, dincolo de Prut (în România - n.red.), există atâția susținători ai Rusiei. Iar ăștia nu sunt troli. Am întâlnit oameni reali care au spus că noi suntem o colonie a SUA. Lucrurile acestea prind la oamenii foarte puțin școlarizați, neinformați, cu o școală foarte mediocră. Ei aud că România era cândva atât de dezvoltată (narațiunea comunistoidă - n.red.). Da, dar când stai și te uiți, dacă nu mă înșel când a fost executat Ceaușescu, România avea PIB de 90 de miliarde de lei. Azi a ajuns la 250 de miliarde de lei. România a avut un salt, nu o evoluție (după 1989 - n.red.), cu o administrare mai mult decât modestă.
Vedeți video de la 1:46:20: