Vaticanul face eforturi să clarifice declarațiile controversate făcute de Papa Francisc despre "Marea Rusie" atunci când s-a adresat participanților la cea de-a 10-a Zi a tineretului catolic din Sankt Petersburg, în data de 25 august.
Papa Francisc i-a încurajat, cu acea ocazie, pe tinerii catolici ruși să nu renunțe la "moștenirea" lor ca moștenitori ai unui "mare imperiu rus iluminat", fapt pentru care a fost foarte dur criticat în Ucraina, atât de câțiva înalți oficiali, cât și de un număr mare de comentatori de pe rețelele sociale.
"Nu renunțați niciodată la această moștenire, sunteți moștenitorii marii Mame Rusia, mergeți mai departe cu ea", le-a spus Papa Francisc tinerilor ruși adunați vineri la Întâlnirea Tinerilor Catolici ai Rusiei de la Sankt Petersburg.
"Sunteți moștenitorii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a acelui mare, luminat imperiu rus, de mare cultură și mare umanitate", a mai spus capul Bisericii Catolice, invocându-i exact pe cei doi care au jucat roluri cheie în extinderea cuceririlor Rusiei în Europa și care sunt simboluri cunoscute ale imperialismului rus.
Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat: "Este foarte regretabil că ideile marii puteri rusești, care sunt de fapt cauza agresivității cronice a Rusiei, cu bună știință sau fără să știe, răsună de pe buzele Papei, a cărui misiune, după înțelegerea noastră, este tocmai aceea de a deschide ochii tineretului rus cu privire la cursul distructiv al actualei conduceri a Rusiei”.
Șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Svyatoslav Shevchuk, a condamnat, la rândul său, cuvintele papei: "Exemplele date de Sfântul Părinte contrazic de fapt învățăturile sale despre pace, întrucât el a condamnat întotdeauna orice formă de manifestare a imperialismului în lumea modernă și a avertizat asupra pericolelor naționalismului extrem, subliniind că acesta este cauza războiului".
Șeful biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, a răspuns că Papa Francisc a cerut de fapt "să nu se amplifice logica imperialistă".
"Papa a intenționat să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală a Rusiei și, cu siguranță, să nu exalte logica imperialistă și personalitățile guvernamentale, menționate pentru a indica unele perioade istorice de referință", a declarat Bruni, preluat de Vatican News.
Ambasada Vaticanului la Kiev a remis luni seară un comunicat în care neagă că Papa "a încurajat tinerii catolici ruși să se inspire din figurile istorice ruse, cunoscute pentru ideile și acțiunile imperialiste și expansioniste… Papa Francisc nu a susținut niciodată noțiunile imperialiste. Dimpotrivă, el este un adversar ferm și critic al oricărei forme de imperialism sau colonialism pentru toate popoarele și situațiile". (sursa: AICI)
Sursa foto: EPA, Alessandro Di Meo