EXCLUSIV: TOPUL oligarhilor ruși care încă desfășoară afaceri de succes în Ucraina, deși cu toții finanțează războiul și propaganda Rusiei genocidare. Kremlinul deține zeci de companii în Ucraina. De ce permit asta autoritățile de la Kiev? / Anna Neplii


EXCLUSIV: TOPUL oligarhilor ruși care încă desfășoară afaceri de succes în Ucraina, deși cu toții finanțează războiul și propaganda Rusiei genocidare. Kremlinul deține zeci de companii în Ucraina. De ce permit asta autoritățile de la Kiev? / Anna Neplii

E documentat faptul că, direct sau prin interpuși, cel puțin 25 de oligarhi ruși continuă să dețină companii comerciale în Ucraina, profitul rezultat fiind folosit pentru susținerea efortului de război al Rusiei. 

Însă, conform registrului StateWatch, care este compatibil cu platforma YouControl și cu baza de date ”Who Worked for The War”, numărul acestora este mai mare: 53 de oligarhi ruși desfășoară afaceri care încă nu au fost naționalizate în Ucraina. 

Mikhail Fridman

Evident, Mikhail Fridman rămâne unul dintre cei mai mari deținători de afaceri din Ucraina. Asta în pofida faptului că, la 22 iulie 2023, Sens Bank (cunoscută anterior ca Alfa-Bank) – până atunci deținută de Andrey Kosogov, Peter Aven și Mikhail Fridman – a devenit proprietatea Ucrainei. Cu toate acestea, Fridman deține încă o cotă din cifra de afaceri a operatorului de telefonie mobilă Kyivstar, cât și din profitul companiilor Morshinska și Mirgorodska (care se ocupă cu îmbutelierea apei potabile). 

Nu în ultimul rând, Fridman (foto sus) deține o parte din activele Alfa Insurance, asta în timp ce companiile rusești Alfa Group Fridman au finanțat din plin fabrici militare rusești, totodată oferind servicii de asigurări pentru Rosgvardiya, care este implicată în ocuparea teritoriilor ucrainene. 

Alexey Mordashov

Clasamentul oligarhilor ruși din Ucraina continuă cu Alexey Mordashov, proprietarul agenției de turism Tui și al companiei Severstal-distribution, care aparține corporației Severstal, notorie pentru că a furnizat mai mult de zece tipuri de oțel pentru fabricile rusești care asigură înarmarea și logistica de război a Rusiei genocidare.  

Să nu uităm că, în august 2022, Vladimir Putin i-a acordat ”Ordinul Prieteniei” lui Mordashov (foto sus, împreună cu stăpânul său). La rându-i, când a ajuns pe lista de sancțiuni, Mordashov a numit războiul din Ucraina ca fiind ”o tragedie a două popoare frățești”, dar nu a condamnat invazia rusească la scară largă. 

Ivan Savvidi

Pe cel de-al treilea loc al clasamentului îl găsim pe omul de afaceri ruso-grec Ivan Savvidi, proprietarul portului Salonic. El continuă să dețină în Ucraina o companie ce fabrică produse din plastic – Pentopak – și o companie ce se ocupă cu diverse alte acțiuni de comerț – Atlantis-Pak Ukraine. 

Savvidi (foto sus) a fost ales de două ori deputat al Dumei de Stat din partea partidului Rusia Unită. El a salutat public anexarea Crimeei, totodată sponsorizând generos o serie de festivaluri rusești propagandistice pe care Kremlinul le-a organizat în peninsulă. 

În aprilie 2022, Federația ”Grecii Rusiei” – construct finanțat de Savvidi – a transferat mașini de teren și generatoare către așa-numita ”republică populară” Donețk (DPR), motiv pentru care a primit mulțumiri publice din partea liderului separatist Denis Pushilin, o predilectă marionetă a Rusiei.

Vagit Alekperov

Pe lista oligarhilor ruși care încă desfășoară afaceri în Ucraina îl găsim și pe Vagit Alekperov, magnat îmbogățit din petrol și fost președinte al Consiliului de Administrație al Lukoil, unde se numără printre principalii acționari. Unul dintre cei mai importanți parteneri de afaceri ai săi este Leonid Fedun (și acesta deținând un pachet de acțiuni la Lukoil). 

Potrivit informațiilor noastre, Vagit Alekperov (foto sus, împreună cu stăpânul său) desfășoară afaceri ilegale în Crimeea ocupată, în special ocupându-se de privatizarea terenurilor. În prezent, Alekperov deține linia de lubrifianți a Lukoil Ukraine. 

Alișer Usmanov

Remarcăm că liber la afaceri are și organizația Peter-Service Ukraine, aceasta fiind deținută de miliardarul rus Alișer Usmanov. Fost CEO al Gazprom Invest Holding și fondator al USM Holdings – complex ce reunește întreprinderi din industria metalurgică și minieră, precum și din domeniile tehnologiei și comunicațiilor –, de notat că Usmanov (foto jos, în stânga, alături de stăpânul său) primește în mod regulat premii și distincții de stat de la Putin. 

Yuriy Kovalchuk

Nici activele companiei Petroholding-invest – deținută de oligarhul rus Yuriy Kovalchuk – nu au fost confiscate de statul ucrainean. Kovalchuk este principalul acționar al Rossiya Bank și coproprietar al companiei de asigurări Sogaz. În plus, prin intermediul grupului National Media, Kovalchuk controlează canalele de televiziune rusești (Canalul 1, Canalul 5, Ren-TV și STS), de asemenea deținând diverse participații la ziare și în media online, controlând o bună parte din conținutul propagandistic revărsat zilnic în spațiul rusesc. În decembrie 2022, compania sa a cumpărat acțiuni la rețeaua socială rusă VKontakte (VK).   

Potrivit Panama Papers, Kovalchuk (foto sus, colaj Wall Street Journal, alături de stăpânul său) a organizat și a finanțat, în 2013, nunta fiicei lui Putin. Deja în martie 2014, Rossiya Bank a fost inclusă pe lista de sancțiuni a SUA. Imediat după aceea, Putin și-a deschis acolo un cont bancar în care i se virează salariul prezidențial. Mai mult, potrivit dezvăluirilor Wall Street Journal (detalii AICI), Kovalchuk s-a numărat printre apropiații lui Putin care au îndemnat și au militat activ pentru ca Rusia să declanșeze o invazie la scară largă a Ucrainei. 

88 de companii ale Kremlinului activează pe teritoriul Ucrainei

Per-total, potrivit estimărilor Trap Aggressor, oligarhii ruși care lucrează cu Kremlinul dețin în prezent nu mai puțin de 88 de companii care operează pe teritoriul Ucrainei în domenii precum energie, logistică, industrie, afaceri hoteliere etc. 

Doar 23 de companii rusești au fost naționalizate

De la începutul invaziei rusești și până acum, Ucraina a naționalizat 23 de companii ale oligarhilor ruși, printre aceștia numărându-se Oleg Deripaska, Mihail Shelkov, precum și familia Rotenberg, care deținea centrul comercial Ocean Plaza. Autoritățile de la Kiev ar trebui să tranșeze de urgență această problemă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.