ALERTĂ! O defecțiune majoră a rețelei sistemelor de control al traficului aerian din Marea Britanie a dus la sute de întârzieri ale zborurilor civile


  • ACP
  • Aug 28, 2023 15:45
  • 882
ALERTĂ! O defecțiune majoră a rețelei sistemelor de control al traficului aerian din Marea Britanie a dus la sute de întârzieri ale zborurilor civile

Spațiul aerian din Marea Britanie a fost afectat de o defecțiune gravă a sistemelor de control al traficului aerian la nivel de rețea, ceea ce a dus la restricționarea fluxului de aeronave de către Serviciul Național de Trafic Aerian (NATS) pe durata intervenției pentru remedierea problemei tehnice.  

Avioanele au fost reținute la sol în mai multe aeroporturi din țară și nu a fost oferită nicio sugestie despre momentul când va fi rezolvată problema.  

De exemplu, tabloul de plecare de la Aeroportul Leeds Bradford arată o serie de întârzieri severe, cursa de la ora 7 dimineața spre Malaga fiind programată să plece cu o întârziere de cinci ore și jumătate, iar avionul de la ora 8 dimineața spre Palma nu e programat până după ora 15.30.

Aeroportul are mai multe zboruri întârziate, care le includ pe cele operate de Jet2, Ryanair și KLM. Un mesaj de pe site-ul web al companiei LBA transmite următoarele: "Toți clienții ar putea fi informați că sunt așteptate întârzieri pentru toate zborurile din cauza unei întreruperi pricinuite de sistemul național de trafic aerian. Urmează informări suplimentare".

Loganair a avertizat clienții de pe rețeaua socială X, cunoscută oficial sub numele de Twitter, că zborurile pot fi supuse întârzierilor din cauza problemei tehnice a sistemelor de control al traficului.  

Compania aeriană Loganair a emis un comunicat în care spune: "A existat o defecțiune la nivelul rețelei sistemelor informatice de control al traficului aerian din Regatul Unit în această dimineață. Deși sperăm că vom putea opera majoritatea zborurilor intra-Scoția pe baza coordonării locale și cu un minim de întreruperi, zborurile nord-sud și internaționale pot fi supuse întârzierilor. Dacă zburați cu noi astăzi, vă rugăm să verificați site-ul nostru pentru cele mai recente informații despre zborul dumneavoastră înainte de a pleca spre aeroport".

Controlorii naționali de trafic aerian, din cadrul NATS, au declarat într-un comunicat: "În prezent, ne confruntăm cu o problemă tehnică și am aplicat restricții privind fluxul de trafic pentru a menține siguranța. Inginerii lucrează pentru a găsi și remedia defecțiunea. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.