Concluziile unei ANALIZE a serviciilor secrete americane: cum încearcă Rusia să influențeze și să manipuleze opinia publică din Occident. Agenții Kremlinului


Concluziile unei ANALIZE a serviciilor secrete americane: cum încearcă Rusia să influențeze și să manipuleze opinia publică din Occident. Agenții Kremlinului

Serviciile secrete americane consideră că Rusia încearcă să-și recapete influența asupra opiniei publice occidentale și să o manipuleze pentru a ascunde implicarea Kremlinului în promovarea narațiunilor pro-ruse și anti-ucrainene, cât și activitatea serviciilor sale secrete. 

O analiză (recent declasificată) a comunității de informații americane, prezentată de New York Times, arată că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a folosit în secret parteneri din cadrul unor organizații independente pentru a răspândi propaganda pro-rusă și a cultiva pe termen lung legături cu potențialii noi lideri occidentali. 

Moscova intenționează să dezvolte o rețea de „tineri lideri” despre care speră că vor susține Rusia, printre altele răspândind narațiunile propagandei ruse în țările lor de origine. 

De asemenea, operațiunile speciale ale FSB vizează americanii și europenii și prin simularea de proteste populare și de susținere largă pentru cauza Moscovei. 

Analiza serviciilor secrete americane o menționează, alături de agenții ruși identificați, pe Natalia Burlinova, care a fost acuzată de spionaj și trecută pe lista de urmărire internațională, după ce a recrutat cetățeni americani din instituții de învățământ pentru a participa la ONG-ul Creative Diplomacy fondat de ea. Aceasta organizație a fost finanțată și susținută de FSB în scopul creării unei rețele de „viitori influenți occidentali” care să devină susținători ai cauzelor Rusiei. 

Un alt agent al cărui nume apare în analiza serviciilor americane de informații este Maksim Grigoriev, director al Fundației pentru Studiul Democrației, o organizație despre care sunt date că ar fi răspândit și susținut narațiunile anti-ucrainene ale propagandei ruse. 

Anton Tsvetkov, șeful unui grup numit ”Ofițerii Rusiei”, este de asemenea menționat în raport pentru că a organizat proteste anti-occidentale la Moscova, la ordinele FSB, inclusiv proteste împotriva parteneriatului Colegiului Bard din statul New York cu un colegiu din Sankt Petersburg. Acțiunile lui Tsvetkov au dus, în cele din urmă, la interzicerea colegiului american în Rusia, întrucât Kremlinul a dorit eliminarea influenței occidentale în universitățile ruse. Tsvetkov a organizat și proteste împotriva Ucrainei pe tot parcursul anului 2022, în fața diferitelor ambasade occidentale din Rusia, inclusiv în fața ambasadei SUA – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.