EXCLUSIV. Cum pot intra legal cetățenii ruși în Ucraina. Care sunt rutele, condițiile, procedurile și documentele necesare / Anna Neplii


EXCLUSIV. Cum pot intra legal cetățenii ruși în Ucraina. Care sunt rutele, condițiile, procedurile și documentele necesare / Anna Neplii

În articolul precedent (detalii AICI) am analizat modul în care cetățenii ucraineni pot întreprinde călătorii în Federația Rusă, prezentând cele mai optime modalități de tranzit, schemele uzitate, documentele necesare și motivațiile predilecte ale acestor preumblări în vremuri de invazie rusească. 

Dacă ucrainenii pot ajunge relativ ușor pe teritoriul Federației Ruse, pentru cetățenii ruși e mult mai dificil să treacă în Ucraina. La 1 iulie 2022 a fost emis un decret ce reglementează că cetățenii ruși pot intra pe teritoriul ucrainean dacă au o viză eliberată de o țară terță și dacă le dau permisiunea polițiștii ucraineni de frontieră. Potrivit reglementărilor ulterioare, acum, cei mai mulți ruși ajung în Ucraina cu o viză și cu o invitație trimisă de un cetățean ucrainean sau de o persoană juridică din Ucraina. 

Rușii care lucrează pe teritoriul ucrainean vor trebui să prezinte la vamă un document special. Intrarea în Ucraina le mai e permisă și rușilor care dețin un permis de ședere nepermanent, șoferilor ce efectuează transport internațional, precum și persoanelor ce deservesc transportul maritim și aerian. 

În vămile ucrainene sunt indicate o serie de condiții speciale pe care trebuie să le îndeplinească toți bărbații ruși cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani. Inițial se planificase să fie interzisă total intrarea în țară a bărbaților ruși apți de război, însă guvernul de la Kiev a renunțat la această decizie.  

Adjunctul șefului serviciului de frontieră al Ucrainei – l-am numit pe Andriy Demchenko – a precizat că, potrivit informațiilor pe care le deține, din momentul introducerii regimului de vize pentru cetățenii ruși, doar puțin peste 50 de persoane au primit vize, iar numai 44 dintre acestea au trecut granița în Ucraina. Cele mai multe cazuri au fost reprezentate de persoane ce au primit vize pe baza reîntregirii familiei.  

Totodată, Andriy Demchenko a avertizat că obținerea unei vize ucrainene nu înseamnă în mod automat și că rusului respectiv i se va permite să ajungă în Ucraina. Numai existența vizelor nu poate garanta intrarea în țară. Toți cetățenii ruși trebuie să îndeplinească o serie de condiții speciale. De asemenea, cu toții trebuie să declare în amănunt scopul vizitei lor în Ucraina, atât la cererea pentru viză, cât și la trecerea frontierei.  

De remarcat că vameșii ucraineni și cei ruși continuă să primească documente din ambele țări. Cu toate acestea, este oarecum mai ușor pentru ucraineni să obțină cetățenia rusă sau alte documente, în timp ce rușii așteaptă verificări meticuloase, totodată întâmpinând multe refuzuri. Finalmente, procedurile ucrainene duc la faptul că rușii ar trebui să renunțe la tot ce ține de documentele rusești. 

În prezent, cetățenii Federației Ruse pot obține un permis de înregistrare sau o prelungire a permiselor de ședere numai pe baza următoarelor motive: 

– persoane care sunt frate sau soră cu drepturi depline, bunic sau bunică, nepot sau nepoată a unor cetățeni ucraineni;  

– părinții, soțul / soția imigrantului și copiii minori ai acestuia să fie cetățeni ucraineni; 

–  persoane care au servit în Forțele Armate ale Ucrainei, în serviciul de transport special de stat sau în Garda Națională a Ucrainei, timp ce 3 sau mai mulți ani; 

– unul dintre soți, dacă celălalt soț, cu care trebuie să fie căsătorit de mai mult de 2 ani, este cetățean / cetățeană a Ucrainei, la fel și copiii; 

 – persoanele care sunt tutori sau mandatari ai unor cetățeni ucraineni sau persoane care se află sub tutela unor cetățeni ucraineni;  

– persoane a căror imagine / profesie prezintă interes de stat pentru Ucraina; 

Per-total (luând în calcul atât reînnoirea documentelor existente, cât și eliberarea celor noi) pentru cetățeni ruși au fost eliberate 1.518 permise de ședere temporară și 2.106 de permise de ședere permanentă, din martie 2022 și până la finalul lunii iunie a anului în curs. 

Structurile ucrainene nu dețin statistici privitoare la numărul cetățenilor ucraineni care lucrează în prezent în Federația Rusă, nici despre numărul acelora dintre ei care folosesc diverse documente rusești. La urma urmei, este de-a dreptul imposibil să urmărești unde merg toate persoanele care părăsesc Ucraina. Mai mult, așa cum am menționat în articolul anterior (detalii AICI), ștampila rusă din pașaport poate fi ușor evitată. 

Desigur, pe forumurile tematice găzduite pe rețelele de socializare puteți găsi diverse informații și relatări ale unor ucraineni sau ruși care au călătorit recent în Rusia sau Ucraina. Tot acolo veți găsi diverse scheme și metode inedite de a aborda trecerea acestor frontiere, deși nu toate au succes.  

Un fapt cel puțin interesant este că și rudele unor militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei pot primi documente rusești. Pe unul dintre canalele de Telegram o femeie a întrebat despre experiența altor soții de militari ucraineni cu privire la înregistrarea unui pașaport rusesc, întrucât valabilitatea acestuia se apropia de sfârșit. Ea a fost sfătuită să solicite reînregistrarea la un consulat rus dintr-o altă țară (de exemplu, din Lituania), pentru că, de regulă, într-o altă țară nu ți se pun întrebări referitoare la familie și poți obține un nou document fără mari bătăi de cap. 

Pe forurile tematice, mulți notează că există și posibilitatea unei treceri pe jos către punctul de control ”Kolotilovka” (regiunea Belgorod), însă acest punct este deschis doar pentru cetățenii ucraineni cu acte ucrainene care au ajuns în Federația Rusă. Până nu demult, autoritățile ruse închiseseră această trecere, dar iată că acum e din nou funcțională. 

Oamenii își împărtășesc experiențele de trecere a acestei granițe pe canalele tematice de pe Telegram și VKontakte. Un fapt interesant este că, în acest fel, mulți rezidenți ai teritoriilor ocupate călătoresc în și dinspre teritoriile controlate de Ucraina.  

Dacă o persoană intră în Ucraina venind de pe teritoriul Rusiei sau al Belarusului, polițiștii ucraineni de frontieră vor suspecta, în mod legitim, că persoana respectivă poate deține și documente rusești. Cine vine din acele direcții va fi interogat, iar dacă i se vor găsi documente rusești, vor fi confiscate. Din această cauză, persoanele care doresc să-și păstreze documentele rusești le lasă în afara Ucrainei, cel mai adesea pe teritoriul Rusiei, întrucât, dacă vor călători prin Belarus, atunci intrarea și ieșirea sunt posibile numai cu același document. 

”La primul punct de control al coridorului pietonal Mokrany-Domanovo, polițiștii ucraineni de frontieră îți spun că fie le predai pașaportul, fie te întorc în Federația Rusă. Dacă le zici că l-ai pierdut, vei fi tratat cu neîncredere și vei fi verificat cu de-amănuntul de SBU și de alte organe. Noi am predat imediat pașapoartele roșii (rusești – n. red.) iar vameșii ne-au explicat clar că nu le vom mai vedea. Pașapoartele rusești eliberate în 2014 (anexarea Crimeii – n. red.) trezesc suspiciuni, întrucât vameșii zic că aceia care și le-au făcut atunci au vrut documente rusești fiindcă abia așteptau venirea rușilor. Cât despre pașapoartele rusești eliberate în 2015, grănicerii știu că, în mare parte, rușii le-au emis cu forța. Prin urmare, e indicat să explicăm că am primit documentele Federației Ruse fiind forțați, fiindcă altfel nu puteam să muncim, să studiem etc”, a împărtășit o femeie pe un forum tematic.   

Un reprezentant al serviciului de frontieră de stat al Ucrainei a specificat că toți cei care trec granița sunt verificați, inclusiv persoanele care au cetățenie ucraineană. 

E bine de știut că locuitorii din Crimeea apelează și ei la o schemă de utilizare a dublei cetățenii (ucraineană și rusă) pentru a atinge diverse obiective. De exemplu, pe canalul Telegram numit ”Chongar”, oamenii fac schimb de experiență privind modul în care au reușit să-și ascundă și să-și salveze pașaportul ucrainean de care au nevoie pentru a se deplasa în spațiul Uniunii Europene. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.