Cehia a înăsprit condițiile de asistență pentru refugiații ucraineni. Motivul


  • ACP
  • Aug 22, 2023 13:48
  • 1742
Cehia a înăsprit condițiile de asistență pentru refugiații ucraineni. Motivul

În pofida faptului că 56% din populația cehă susține prezența refugiaților ucraineni în țară, potrivit unui sondaj al agenției STEM, guvernul ceh a înăsprit condițiile de asistența a refugiaților ucraineni, pentru a economisi costurile bugetare. 

Dacă în iunie 2023, Cehia a cheltuit aproape 71 de milioane de euro pentru ajutor umanitar și granturi de solidaritate, în iulie aceste cheltuieli au scăzut la 46 de milioane de euro, după intrarea în vigoare legii care revizuiește plățile pentru refugiați, Lex Ukrajina. 

Potrivit ministrului Muncii, Marian Jurečka, schimbarea condițiilor legale de ajutor a dus la o reducere semnificativă a costurilor, timp în care unii refugiați au părăsit țara și s-au întors în Ucraina, în timp ce mulți alții au decis să își găsească de lucru în Cehia pentru a-și acoperi cheltuielile. 

Persoanele care locuiesc în apartamente luate în evidenta pentru găzduirea ucrainenilor primesc ajutor de 125 de euro pentru chirie și alte cheltuieli ale locuinței, alături de un ajutor umanitar, iar copiii, studenții și persoanele în vârstă au dreptul la aproximativ de 200 de euro pe lună, în timp ce persoanele cu dizabilități primesc în plus și alte beneficii. 

Un studiu al agenției cehe PAQ a arătat că, în iulie, 68% dintre refugiații ucraineni au trăit sub pragul sărăciei, în timp ce 45% dintre gospodăriile lor au supraviețuit mai puțin de o lună cu economiile lor. 

Dintre refugiații activi din punct de vedere economic, 67% și-au găsit un loc de muncă, deși peste jumătate dintre aceștia lucrează în posturi mai puțin calificate, iar mai mult de 40% chiar lucrează semnificativ sub calificările lor, nefolosindu-și astfel pe deplin potențialul lor de muncă. 

"Două treimi dintre refugiați câștigă net doar până la 150 de coroane cehe pe oră (6,25 euro). Un sfert trebuie să muncească mai mult pentru a se întreține", precizează studiul PAQ. 

Cehia este una dintre țările cu cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor, având înregistrati 325.742 de refugiați ucraineni cu protecție temporară, dintre care aproximativ 110.000 au fost angajați în cursul lunii iulie, potrivit datelor biroului de muncă din Cehia – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.