EXCLUSIV ANCHETĂ: Cum și de ce aleg unii ucraineni să călătorească în Rusia genocidară, în pofida invaziei la scară largă a Ucrainei. Rutele, prețurile și interogatoriile organizate de ruși / Anna Neplii


EXCLUSIV ANCHETĂ: Cum și de ce aleg unii ucraineni să călătorească în Rusia genocidară, în pofida invaziei la scară largă a Ucrainei. Rutele, prețurile și interogatoriile organizate de ruși / Anna Neplii

Având în vedere invazia rusească la scară largă a Ucrainei, ai fi tentat să crezi că rușii pot veni în Ucraina doar cu tancul, pentru a se întoarce într-un sicriu în Rusia, în timp ce ucrainenii pot ajunge în Rusia doar în caz de deportare forțată sau în scopuri de tranzit, pentru a părăsi teritoriile ocupate. 

Cu toate acestea, în realitate situația este oarecum diferită. E de ajuns să intrați puțin pe rețeaua socială rusească VKontakte (VK) pentru a realiza asta (în ciuda faptului că, din Ucraina puteți ajunge la site-uri rusești doar folosind o rețea virtuală privată – VPN –, adică o conexiune criptată și securizată la o altă rețea decât cea în care te afli). Pe VK veți găsi grupuri tematice care organizează călătorii ale unor cetățeni ucraineni în Rusia și invers, ale unor ruși în Ucraina, acum, în timpul invaziei rusești.   

Documentând subiectul pentru Podul.ro, am aflat că astfel de călătorii nu reprezintă deloc niște cazuri izolate – mai mult, chiar nu este dificil să le întreprinzi. Atunci am hotărât să văd cu ochii mei cât de realist este să mergi în prezent de la Kiev la Moscova. La urma urmei, ce presupune asta? 

Totul a început în momentul în care am găsit un canal de Telegram pe care se preciza că o companie europeană – mă refer la Easy Line – oferă servicii de transport din Ucraina către Rusia și invers. 

Interesant: compania amintită se laudă cu 10 ani de experiență pe piața de transport internațional, dar, cu toate acestea, nu am putut găsi decât un singur canal Telegram (creat pe 18 septembrie 2022) și o unică pagină de Facebook (creată pe 13 octombrie 2022), care îi prezintă ofertele. Urmărind aceste surse, poți afla punctele de plecare, destinațiile, ruta aproximativă și unele date ale deplasărilor, tot acolo fiind disponibile și o serie de recenzii. De asemenea, compania asigură transportul de colete și schimbul valutar – în special, garantează achiziționarea de grivne la Moscova. 

Plecările se fac cu microbuzul / autocarul și sunt operate la fiecare trei zile din nu mai puțin de 16 orașe ucrainene, destinația fiind Moscova. Returul se efectuează prin Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. O serie de astfel de curse pleacă și din câteva orașe aflate în regiunea ocupată Lugansk. 

Am folosit numărul rusesc de telefon postat pe Telegram și Facebook, reușind astfel să am un schimb de mesaje cu un reprezentant al companiei, care s-a prezentat drept ”manager” și mi-a transmis că prețul unei călătorii este de 3.350 grivne, plata făcându-se în numerar direct către șofer. 

Avertizez că, oricât am căutat, nu am reușit să identific date economice și legale valide privind compania Easy Line, ceea ce înseamnă că, foarte probabil, aceasta funcționează ilegal, neplătind taxe către stat. 

Pe cele două pagini de socializare / prezentare ale companiei (Telegram și Facebook) se precizează că trecerea frontierei se face exclusiv cu mașina. În pofida acestor susțineri, pe parcursul documentării subiectului am aflat că, în toate cazurile, trecerea frontierei dintre Estonia și Rusia s-a făcut exclusiv pe jos. 

Podul.ro merge în călătorie la Moscova! 

Pentru a aduna mai multe informații despre această afacere puțin spus dubioasă, mi-am programat, prin intermediul internetului, o călătorie la Moscova. În ziua stabilită, șoferul ucrainean mi-a trimis informații privind ora și punctul de plecare. A menționat că venea din Dnipro, cu oameni, eu fiind singura care pleca din Kiev. M-a preluat un microbuz Mercedes Sprinter care avea numere de înmatriculare ucrainene din Cerkasi. Pe locurile de la mijloc stăteau două femei – una bătrână, alta de vârstă mijlocie. 

Când l-am întrebat pe șofer despre durata călătoriei, acesta mi-a spus că drumul i-ar putea lua de la 2 până la 7 zile. ”Nu se știe cât va dura trecerea frontierei ruse”, a punctat, explicându-mi că, la granița dintre Ucraina și Polonia, pasagerii vor fi urcați într-un alt microbuz, condus de un alt șofer. Toate aceste informații, a continuat, ar fi trebuit să îmi fie transmise de ”manager”, însă iată că nu a fost cazul. 

Din vorbă-n vorbă, una dintre femei a spus că nu este pentru prima oară când călătorește în Rusia, pentru că are loc de muncă acolo. Relata că, în urmă cu câteva săptămâni, o prietenă trecuse granița în Rusia, unde rămăsese timp de 5 zile. M-a asigurat că întregul proces depinde de viteza ”interviului” (a se citi interogatoriu) pe care fiecare pasager trebuie să-l susțină în fața polițiștilor ruși de frontieră. Aceeași femeie a remarcat că, de fapt, trecerea în Federația Rusă nu este chiar atât de dificilă. Este suficient să aveți un act care să vă probeze identitatea, să completați un card de migrație, care trebuie predat la ieșirea din Federația Rusă, și să treceți un interogatoriu. 

De notat că, potrivit legislației ruse, în 2023, ucrainenii pot intra în Federația Rusă fără motive și permise suplimentare. Intrarea necesită unul (oricare) dintre următoarele documente: 

– pașaportul unui cetățean al Ucrainei;

– pașaportul străin al unui cetățean al Ucrainei;

– pașaport diplomatic;

– pașaport de serviciu; 

– certificat de naștere (pentru copiii sub 16 ani);

– cartea de identitate a pasagerului (pentru retur în Ucraina);

Polițiștii ruși de frontieră îi împart pe pasageri în grupuri de câte 10. Cu toții primesc chestionare cu întrebări, inclusiv referitoare la atitudinea pe care o au față de așa-zisa ”operațiunea militară specială”, cât și despre disponibilitatea acordării de sprijin pentru conducerea ucraineană. Mai mult, cu toții semnează un consimțământ că sunt dispuși să fie supuși unui test cu detectorul de minciuni, dacă este ”necesar”. În decursul interogatoriului sunt puse multe întrebări despre viața personală, familie, muncă și opinii politice. 

În exclusivitate pentru Podul.ro, martori oculari au relatat că, uneori, polițiștii ruși de frontieră exercită presiuni de factură morală. 

O verificare completă a tuturor telefoanelor personale reprezintă, de asemenea, o componentă importantă a întregului proces. Atenție: nu veți putea șterge informațiile ”inutile”, întrucât angajații serviciilor de frontieră pot restaura datele șterse. 

”Sunt din Bakhmut. Am avut pe telefon câteva conversații purtate pe Telegram. Înainte de a-mi fi verificat telefonul, am șters totul cu grijă, însă rușii au restaurat datele și au găsit un mesaj despre o rachetă ce lovise orașul. A trebuit să le spun totul așa cum a fost, că era un mesaj nevinovat despre ceva ce abia se petrecuse. Până la urmă, mi-au dat drumul. Acolo principalul lucru este să spui numai adevărul, atunci nu vor fi probleme”, mi-a relatat una dintre femei. 

De notat că polițiștii ruși de frontieră te documentează și pe rețelele sociale, în special pe Instagram, unde verifică cu de-amănuntul mesajele arhivate și locațiile marcate. 

Evident că, pentru a contracara asta, unii pasageri își iau telefoane pe care folosesc conturi alternative de social media – cu alte cuvinte, creează conturi false în prealabil, unde publică fotografii realizate în spațiul Uniunii Europene, nu în Ucraina. 

Dacă vor găsi ”motive”, autoritățile rusești de la frontieră vă pot interzice intrarea, evident, însă, dacă aveți rude apropiate care locuiesc în Rusia, nu puteți fi reținuți. De precizat că oamenii cu care am vorbit nu au remarcat niciodată astfel de cazuri.   

La interogatoriu e mai bine să nu spuneți că vă veți întoarce în Ucraina – mulți zic că își caută de muncă sau că vor să ajungă în alte țări. Esențial este să nu uitați să furnizați un card de migrare, acesta permițându-vă să rămâneți pe teritoriul Federației Ruse până la 90 de zile. În caz de întârziere sau pierdere a cardului, este suficient să plătiți o amendă. 

Motivele pentru care cetățenii ucraineni vizitează Federația Rusă sunt diverse, însă motivul predilect este reprezentat de prezența unor rude acolo. 

Unul dintre ucrainenii care a făcut drumuri la Moscova mi-a spus că printre cunoscuții săi se numără și angajați ai presei rusești de propagandă, care, dincolo de ce scriu sau de ce susțin la televizor, sunt conștienți de nenorocirea și dezastrul provocat de războiul rusesc. Aceștia susțin Ucraina, deși nu fac public asta, și unii chiar au făcut donații anonime pentru armata ucraineană.  

”Dar chiar și-așa, sunt vinovați și responsabili. Sunt convins că nu își vor exprima public poziția”, a specificat sursa. 

Inevitabil, printre ucrainenii care călătoresc în Rusia îi veți întâlni și pe unii care susțin narațiuni prorusești de genul: ”Toate autoritățile din ambele țări sunt de vină pentru că au ajuns să se certe între ele două popoare prietene. Oamenii de rând nu sunt de vină”. 

Pentru a evita neînțelegerile cu polițiștii ucraineni de frontieră, dar și în efortul de a le micșora pe cele cu polițiștii ruși de la graniță, mulți aleg să acționeze în conformitate cu următoarea schemă: când părăsești Ucraina, dai la verificat un pașaport străin la intrarea în Polonia și la părăsirea Estoniei dar, când te apropii de granița cu Rusia ascunzi acest pașaport și le dai rușilor un pașaport intern ucrainean. Același lucru, dar în ordine inversă, îl faci când te întorci. 

Se ridică o întrebare logică: polițiștii estonieni de frontieră au întrebări cu privire la locul de ședere al unei persoane, întrucât există ștampila pentru ieșirea din spațiul UE, dar nu există ștampila pentru intrarea în altă țară? 

Iată explicația șefului punctului de control estonian de la frontiera de sud-est, Peter Maran: ”Când un cetățean al Ucrainei intră în Estonia venind din Rusia și prezintă un document care are ștampila la ieșirea din spațiul Schangen, dar nu are ștampilă la trecerea frontierei cu Rusia, acest lucru ridică suspiciuni. Mai ales dacă o persoană ascunde faptul că folosește un alt document la trecerea frontierei. În astfel de cazuri, de obicei vameșii estonieni solicită documente suplimentare și efectuează o inspecție amănunțită, aceasta constând inclusiv în controlul bagajelor. Au existat situații în care, în timpul unui astfel de control, vameșii să găsească pașapoarte rusești sau pașapoarte străine ascunse la cetățeni, deși aceștia susțineau că aveau doar pașapoarte ucrainene interne”.   

La rândul său, asistentul serviciului de frontieră de stat al Ucrainei – Andriy Demchenko – a precizat că partea ucraineană chiar nu poate verifica unde urmează să meargă oamenii care părăsesc Ucraina. De asemenea, oficialul a adăugat că, în cazul în care anumite persoane ridică suspiciuni rezonabile, autoritățile ucrainene colaborează îndeaproape cu polițiștii de frontieră din țările europene în vederea strângerii informațiilor necesare.  

(VA URMA)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.