EXCLUSIV DOCUMENT: Serviciul de Securitate al Ucrainei confirmă oficial, pentru Podul.ro, că liderul AUR, George Simion, are interdicție de intrare în Ucraina pe o perioadă de 3 ani


EXCLUSIV DOCUMENT: Serviciul de Securitate al Ucrainei confirmă oficial, pentru Podul.ro, că liderul AUR, George Simion, are interdicție de intrare în Ucraina pe o perioadă de 3 ani

Răspunzând unei solicitări a jurnalistului Constantin Dicusar (Podul.ro), Serviciul de Securitate al Ucrainei (Служба безпеки України – СБУ) ne-a prezentat un document care confirmă oficial faptul că George Simion (șeful AUR) are o interdicție de 3 ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean (foto jos). 

Traducere: ”În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”. Potrivit presei ucrainene, cei 3 ani ar expira în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că interdicția va fi prelungită. 

Solicitarea Podul.ro către Serviciul de Securitate al Ucrainei vine ca urmare a dezvăluirilor făcute de ex-ministrul Apărării din R.Moldova, unionistul Anatol Șalaru, dar și ca urmare a dezvăluirilor jurnaliștilor de la obozrevatel.com (publicație ucraineană de limba rusă) în legătură cu întâlnirile pe care liderul AUR, George Simion, le-ar fi avut cu rezidentul FSB de la Cernăuți. 

Potrivit obozrevatel.com, întâlnirile lui Simion cu agenții rușilor din Cernăuți au reprezentat motivul principal pentru care acestuia i s-a aplicat interdicția de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani – detalii AICI.  

Anatol Șalaru declarase pentru obozrevatel.com că George Simion a fost expulzat din R.Moldova în 2015 din cauza legăturilor cu serviciile secrete rusești. Mai mult, fostul ministru al Apărării a fost informat despre întâlnirea cu rezidentul FSB chiar de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al R.Moldova.

Aflând despre interdicția dispusă pe numele lui Simion de a intra pe teritoriul R.Moldova, Șalaru l-a contactat pe șeful SIS, solicitându-i să-i explice situația. Acesta din urmă l-a informat că există motive întemeiate pentru aplicarea interdicției. Potrivit șefului SIS de atunci, George Simion se afla de mai mulți ani sub "atenta observație" a serviciilor secrete moldovenești și ucrainene, acestea din urmă stabilind că, în 2011, Simion s-a întâlnit cu rezidentul FSB din Cernăuți. 

Precizăm că obozrevatel.com a scris despre interdicția lui George Simion de intrare, timp de 3 ani, pe teritoriul Ucrainei, fără însă a prezenta vreun act oficial care să dovedească această măsură. Documentul obținut de Podul.ro, pe care îl publicăm acum în exclusivitate, reprezintă confirmarea oficială a interdicției liderului AUR pe teritoriul Ucrainei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.