Ultimul raport al celei mai mari bănci elvețiene, UBS, arată că în Rusia a crescut numărul persoanelor bogate și foarte bogate de la începutul războiului


Ultimul raport al celei mai mari bănci elvețiene, UBS, arată că în Rusia a crescut numărul persoanelor bogate și foarte bogate de la începutul războiului

Un raport anual al UBS, cea mai mare bancă elvețiană, arată că un număr mare de ruși s-au îmbogățit anul trecut, așadar, chiar în timpul războiului din Ucraina, în timp ce din Statele Unite și Europa s-au pierdut trilioane de dolari. 

Global Wealth Report 2023, publicat marți de UBS, indică faptul că Rusia și-ar fi adăugat o bogăție totală de 600 de miliarde de dolari în timp ce numărul milionarilor ruși ar fi crescut, de asemenea, cu aproximativ 56.000, până la 408.000 în cursul anului 2022. 

În același timp, numărul persoanelor cu valoare netă ultra-înaltă - oameni care valorează peste 50 de milioane de dolari - a crescut în Rusia cu aproape 4.500 de noi cetățeni. 

Câștigurile noi ale Rusiei ar fi venit în ciuda sancțiunilor occidentale, raportul UBS precizând că războiul a produs „tendințe de apariție a bogăției în Rusia (...) dificil de determinat în acest moment” și menționând că țara agresoare ar fi una dintre puținele care și-ar fi sporit bogățiile în 2022. 

Un factor din spatele creșterii bogăției, spun jurnaliștii de la Bussiness Insider, ar fi creșterea unor exporturi care sunt principalul motor economic pentru Rusia. În același timp, costul de referință al unui baril de țiței Urals a crescut în medie cu aproximativ 7 dolari anul trecut, potrivit datelor grupului americano-britanic Refinitiv. 

Datele raportului sunt însă destul de greu de înțeles în condițiile în care rubla rusă s-a prăbușit la un minim istoric săptămână aceasta, ajungând o unitate să valoreze luni doar 0,01 dolari, în ciuda faptului că Moscova a făcut eforturi considerabile pentru a stabiliza valoarea acesteia. 

Raportul UBS mai arată și faptul că Mexic, India și Brazilia și-au adăugat, de asemenea, volume semnificative de bogăție în 2022, în timp ce SUA, Japonia, China, Canada și Australia ar fi pierdut cel mai mult. 

Statele Unite ar fi pierdut mai multă bogăție decât orice altă țară anul trecut, conform raportului, scăzând 5,9 trilioane de dolari, în timp ce America de Nord și Europa combinate ar fi sărăcit cu 10,9 trilioane de dolari. De asemenea, până la sfârșitul anului 2022 au fost cu 1 milion de milionari americani mai puțini, a mai spus banca elvețiană, deși peste 50% dintre persoanele cu valoare netă ultra-înaltă din lume sunt în continuare cetățeni americani – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.