Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, a subliniat, în emisiunea "Prea Direct", că "este cu dedicație" decizia Parchetului General de a-i trimite exact acum în judecată, în dosarul ce vizează reprimarea protestului pașnic din 10 august 2018, pe șefii Jandarmeriei de la acea vreme, dar și pe alți angajați ai instituției în cauză.
"Este clar cu dedicație, căci urmează numiri la Parchetul Militar. Și când urmează numiri, întotdeauna ceva se întâmplă", a explicat Doru Mărieș.
De asemenea, Doru Mărieș a scos în relief cât de aberant este ca decidenții politici care au ordonat represiunea împotriva protestatarilor pașnici să nu fie trimiși, la rândul lor, în judecată, făcând referire în acest context la ministra de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, respectiv la Liviu Dragnea, care ocupa funcția de președinte al PSD la data represiunii.
Nu în cele din urmă, președintele Asociației 21 Decembrie 1989 a precizat că este greșită încadrarea juridică a dosarului trimis acum spre judecare: "Se încadrează la cu totul și cu totul altceva, nu la neglijență în serviciu, nu la abuz în serviciu! (...) E vorba de crimă împotriva umanității, fără niciun fel de discuție!".
"Sigur, dacă vorbim de victime, n-aș putea să spun decât că mă bucur ca, după o așteptare atât de lungă, să aibă un dosar. Dacă este să dau un diagnostic vizavi de faptul că a fost trimis astăzi în judecată, cu 2 zile înainte de 10 august, aș putea să spun că este cu dedicație. Deci este clar cu dedicație, ca să știe și cei care ne cunosc mai bine. Noi nu mai avem păreri vizavi de acești procurori. Este clar cu dedicație, căci urmează numiri la Parchetul Militar. Și când urmează numiri, întotdeauna ceva se întâmplă.
Despre dosarul în sine n-aș vrea să vorbesc acum legat de procedură. Asta o să vadă ei în instanță. Le atrag atenția, dosarul este în instanță și s-ar putea ca unii să laude asta și să spună că e extraordinar, dar am mai avut Dosarul 13-15 în instanță, apoi returnat, Dosarul Revoluției în instanță, apoi returnat, dosarul mai recent, Gheorghe Ursu, cu soluția pe care o știm. Deci ca atare mai ușor cu lauda, pentru că greul abia acum începe în acest dosar, în momentul în care ajunge pe masa judecătorilor.
Repet din nou că e cu dedicație dosarul și sper ca decidenții să nu guste această dedicație. În al doilea rând, nu avem niciun om politic implicat în acest dosar. Păi doar nu crede cineva că Cocoș, Sindile și Cazan s-au apucat ei să facă prăpăd (de capul lor - n.red) în Piața Victoriei. În primul rând, Carmen Dan! Cum, ministrul de interne nu a știut când Cocoș a plecat în Piața Victoriei de la ea din birou? Dragnea și alții nu au știut?! Nimeni nu a fost chemat.
Ok, sunt vinovați 100% cei pe care i-au trimis în instanță. Probabil sunt mult mai mulți, nu știu dacă nu i-au depistat sau nu au vrut să-i depisteze. I-au luat pe ăștia și i-au aruncat în față. Este un dosar clar politic. Acțiunea de atunci a fost politică în piață, reprimarea a fost politică în piață! Cine vrea să creadă că niște jandarmi au bătut că au vrut ei așa de nebuni și nu au primit ordin pentru acea reprimare care se încadrează la cu totul și cu totul altceva, nu la neglijență în serviciu, nu la abuz în serviciu?! Să zicem că dosarul este perfect făcut, însă le dă (condamnare - n.red.) cu suspendare. Încadrarea în sine este departe de ceea ce s-a întâmplat, având în vedere că s-a tras cu același tip de armament ca în 1991, la Mineriada din 1991, când au murit Crăiniceanu și Frumușanu. Ca atare, s-a tras cu același tip de armament și puteau să fie și pe 10 august morți. Mi-aduc aminte de Oprea săracul, era praf, l-a nimerit un asemenea tip de petardă. Astfel, încadrarea este... Acolo e vorba de crimă împotriva umanității, fără niciun fel de discuție. Este o reprimare brutală împotriva unor demonstranți pașnici. E atât de clar ordinul dat politic!
Din punctul meu de vedere, în afară de faptul că pot să spun în acest moment 100%, iar asta o știu toți, că este dosar cu dedicație, hai să lăsăm instanțele să vorbească", a punctat Doru Mărieș.
Vedeți video: