Aventura rusă în Africa: Președintele Ugandei a anunțat că a semnat un acord cu Moscova pentru construcția a două centrale nucleare


Aventura rusă în Africa: Președintele Ugandei a anunțat că a semnat un acord cu Moscova pentru construcția a două centrale nucleare

Rusia a terminat negocierile pentru construcția a două centrale nucleare în Uganda, în parteneriat cu companii din Coreea de Sud, a anunțat președintele Ugandei, Yoweri Museveni.  

Aflat marți la cel de-al doilea Summit G-25 Africa al Cafelei, la care participă lideri și delegați din 25 de țări africane producătoare de cafea, la hotelul Speke Resort din Munyonyo, în capitala Kampala, Museveni a spus că negocierile cu Rusia și Coreea de Sud au fost deja încheiate și companii din aceste țări vor începe în curând să construiască centrale nucleare în țară. 

"Rusia și Coreea de Sud urmează să construiască două centrale nucleare de 15.000 de megawați. Proiectul nuclear vine într-un moment critic în care națiunile trebuie să realizeze cum să asigure securitatea energetică pentru dezvoltarea socio-economică", a spus președintele Ugandei.  

La summitul Rusia-Africa de luna trecută, de la Sankt Petersburg, Uganda a încheiat cu Rusia un acord privind un proiect de centrală nucleară care a venit după cercetări efectuate în urmă cu câțiva ani de Ministerul Energiei și Dezvoltării Minerale din Uganda, care au confirmat că țara are potențialul de a produce energie nucleară după descoperirea unor zăcăminte mari de uraniu în regiunea sa de est.  

Museveni a spus recent, într-un discurs către națiune, că deși Uganda are resurse hidroenergetice abundente distribuite în diferite părți ale țării, modelele meteorologice în schimbare au însemnat că energia hidroelectrică nu mai este foarte fiabilă și este nevoie de dezvoltarea energiei nucleare.  

Deocamdată singura țară africană care are în funcțiune reactoare nucleare pentru producerea energiei electrice este Africa de Sud, iar Egiptul are la rândul său în construcție o centrală nucleară, însă cele două țări dispun de o infrastructură dezvoltată și de suficientă resursă umană calificată pentru această industrie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.