Nikki Haley: Companiile americane să trateze China ca pe un inamic, nu ca pe un concurent economic!


Nikki Haley: Companiile americane să trateze China ca pe un inamic, nu ca pe un concurent economic!

Companiile americane ar trebui să fie pregătite să înceteze să trateze China ca pe un concurent economic și să înceapă să o vadă ca pe o amenințare pentru securitatea națională, a declarat recent Nikki Haley, candidată republicană la alegerile prezidențiale și fostă ambasadoare a SUA la ONU. 

"Cred că China este un inamic. Cred că trebuie să-i luăm incredibil de în serios. Și problema este că te poți uita la dolari și cenți (primarea intereselor financiare ale unor companii atunci când vine vorba despre China - n.red.) sau poți să te uiți la o amenințare la adresa Americii", a spus Haley pentru CNBC.

"Companiile și oamenii au spus de prea multă vreme: «Ne vom ocupa de China mâine». Dar China are de-a face cu noi astăzi. Trebuie să rezolvăm această chestiune", a adăugat Haley. 

Haley a spus că "fiecare companie trebuie să aibă un Plan B" în cazul în care China decide "ne ia preșul de sub picioare". Ea a descris Beijingul drept "cea mai mare amenințare pe care am avut-o de la Pearl Harbor".

Haley a criticat-o și pe secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a spus recent că relația Washingtonului cu China nu trebuie să fie un concurs de tipul "învingătorul ia tot".

"Doar să spui asta înseamnă că nu înțelegi China", a spus Haley despre Yellen.

Ultimele declarații ale prezidențiabilei Nikki Haley întăresc viziunea pe care a prezentat-o luna trecută într-un editorial redactat pentru Wall Street Journal, în care a promis că va împinge companiile din SUA "să părăsească China cât mai complet posibil".

De asemenea, Haley a îndemnat companiile să creeze legături mai strânse cu aliații SUA, precum India, Japonia și Coreea de Sud, pentru a deveni mai puțin dependente de China.

Haley a subliniat o serie de acțiuni întreprinse de conducerea comunistă a Chinei în ultimii ani, despre care a spus că reprezintă o amenințare economică și de securitate pe mai multe planuri pentru Statele Unite. Acestea includ cumpărarea unor suprafețe mari de teren agricol în SUA, achiziționarea celui mai mare producător de carne de porc din țară, baloane de spionaj care planează peste America, răspândirea propagandei în universități, construirea rapidă a unei flote navale masive, furtul proprietății intelectuale din SUA și dezvoltarea de noi arme.

Haley a mai sugerat că rolul Chinei în criza fentanilului din SUA ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relației comerciale bilaterale.

Multe dintre substanțele chimice precursoare care alcătuiesc fentanilul provin din China înainte de a fi redirecționate ilegal în Mexic, unde sunt procesate de carteluri pentru a crea opioidul sintetic mortal. Departamentul de Justiție al SUA a declarat că supradozele de fentanil reprezintă principala cauză de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. (sursa: CNBC)

Sursa foto 2: Bloomberg via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.