Viceministrul polonez de Externe, Paweł Jabłoński, a declarat că relațiile cu Ucraina "nu au fost cele mai bune în ultima vreme", din pricina unor comentarii făcute de oficialii guvernamentali ucraineni. Disputa diplomatică l-a determinat inclusiv pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să vină cu o reacție, așa cum vom relata pe finalul articolului.
Jabłoński a spus pentru postul de radio RMF FM că există multe chestiuni asupra cărora Polonia și Ucraina "nu pot fi de acord".
Reprezentantul Ministerului polonez de Externe a menționat că va avea loc o întâlnire cu un reprezentant al Ambasadei Ucrainei.
"Conversația va fi sinceră. Va fi foarte specifică, ca întotdeauna. Vom transmite evaluarea noastră asupra stării actuale a relațiilor noastre, care, din păcate, din cauza comentariilor făcute recent de unii reprezentanți ai autorităților ucrainene, nu sunt cele mai bune. Nimeni nu ascunde asta", a spus Jabłoński.
Jabłoński consideră că reprezentanții Ucrainei au exprimat anumite chestiuni pe un fond emoțional puternic. Pe de altă parte, oficialul polonez a precizat că Polonia rămâne "îngăduitoare", dat fiind faptul că Ucraina este ținta atacului hoardelor rusești. Viceministrul polonez de Externe a adăugat că Ucraina "nu ar trebui să-și atace aliații".
"Urmăm o politică a intereselor naționale poloneze. Susținem Ucraina în măsura în care se aliniază intereselor naționale poloneze", a zis oficialul polonez, adăugând că aceasta a fost întotdeauna abordarea Varșoviei și așa va rămâne.
Pe 1 august, ambasadorul polonez la Kyiv, Bartosz Cichocki, a fost convocat la Ministerul ucrainean de Externe pe fondul unor acuzații lansate de Marcin Przydacz, șeful Biroului pentru Politică Internațională din administrația președintelui polonez Andrzej Duda.
Într-un interviu acordat presei poloneze, Przydacz a spus că Ucraina a primit mult sprijin din partea Poloniei, motiv pentru care "ar trebui să înceapă să aprecieze rolul pe care l-a jucat Polonia pentru Ucraina în ultimele luni, respectiv ani". Remarcile oficialului polonez au fost făcute în contextul disputelor dintre Kyiv și Varșovia ce au fost generate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a condamnat aspru decizia Kyivului de a-l convoca pe ambasadorul polonez la Ministerul ucrainean de Externe. Drept răspuns, Polonia a procedat similar, convocându-l pe ambasadorul ucrainean Vasyl Zvarych. (sursa: Ukrainska Pravda)
Retragerea Moscovei din Acordul cerealelor, care garanta trecerea în siguranță a produselor agricole ucrainene prin Marea Neagră, reprezintă decizia care a dus la amplificarea disputei dintre Varșovia și Kyiv pe subiectul tranzitului acestora pe teritoriul polonez.
Decizia guvernului rus, anunțată pe 17 iulie, a produs îngrijorări în rândul producătorilor polonezi, aceștia așteptându-se ca țara lor să devina principala poartă de tranzit a cerealelor ucrainene în drum spre piețele globale. Agricultorii polonezi avuseseră deja experiența scăderii prețurilor cerealelor lor din pricina prezenței produselor agricole ucrainene pe piață poloneză.
"Există astfel de domenii care sunt zone de dispută pentru noi, sau aș spune chiar de conflict, așa cum se întâmplă în relațiile dintre două state suverane. Acest lucru este valabil pentru cereale și, mai general, pentru produsele agricole", a declarat marți Wojciech Kolarski, secretar de stat în cadrul Oficiului Prezidențial.
Kolarski a adăugat că Ucraina "își apără libertatea și suveranitatea", adăugând că "problema cerealelor reprezintă dovada că este o țară liberă, suverană, care își urmărește și propria politică, diferită de cea a Poloniei".
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat recent că Polonia intenționează să mențină în vigoare interdicția importurilor de cereale din Ucraina după 15 septembrie și că guvernul polonez va cere ca embargoul asupra transportului cerealelor ucrainene să fie prelungit cel puțin până la sfârșitul anului.
Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) este prins acum între liniștirea fermierilor polonezi, care se numără între susținătorii tradiționali ai dreptei conservatoare poloneze, și menținerea unor bune relații cu Ucraina, dar în condițiile în care urmează alegerile parlamentare în luna octombrie, e ușor de anticipat cui va da câștig de cauză executivul polonez.
În tot acest timp România a făcut și face eforturi pentru a ajuta în ceea ce privește exportul cerealelor ucrainene, iar Lituania a propus luni transferarea exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia către portul său baltic Klaipeda și alte patru porturi din Estonia și Letonia.
Ca răspuns la această situație, premierul ucrainean, Denis Shmyhal, a declarat sâmbătă că anunțul guvernului polonez este "neprietenos și populist", iar vicepremierul ucrainean, respectiv ministrul Economiei Iulia Svyrydenko a scris pe Twitter că "blocarea cerealelor ucrainene la granița UE este inacceptabilă. Agresiunea rusă reprezintă o amenințare reală pentru fermierii noștri – distrugerea porturile și silozurile de cereale, precum și blocada asupra Mării Negre, ne fac munca dificilă și periculoasă". (sursa: AICI)
Privind întreaga dispută dintre Kyiv și Varșovia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să menționeze că țara sa apreciază foarte mult sprijinul istoric al Poloniei și nu va permite "niciunei etape politice" să strice relațiile dintre ucraineni și polonezi. Zelenski a mai reliefat că Ucraina și Polonia formează un veritabil scut pentru Europa, în care nu trebuie să apară nicio fisură.
"Națiunile Europei știu că libertatea fiecărui individ este mai puternică atunci când reprezintă libertatea comună a tuturor. În Europa, știm să ne unim și să ne apărăm cot la cot valorile, indiferent de anotimp și dispoziții, tendințe politice sau ambiții personale. Dar acum vedem diverse semnale că politica uneori încearcă să fie deasupra unității, iar emoțiile încearcă să fie deasupra intereselor fundamentale ale națiunilor.
Ucraina luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea întregii Europe și suntem recunoscători fiecărei națiuni care ne ajută. Apreciem foarte mult sprijinul istoric al Poloniei, care alături de noi a devenit un adevărat scut al Europei. Și nu poate exista nici măcar o singură fisură în acest scut!
Nu vom permite niciunei etape politice să strice relațiile dintre popoarele ucrainean și polonez, iar emoțiile ar trebui cu siguranță să se răcească. Libertatea și bunăstarea națiunilor noastre, valorile Europei noastre și victoria asupra inamicului comun rus sunt mai presus de toate", a spus Zelenski.