Belarus se joacă cu focul: Două elicoptere belaruse au încălcat spațiul aerian al Poloniei. Reacția Guvernului de la Varșovia


Belarus se joacă cu focul: Două elicoptere belaruse au încălcat spațiul aerian al Poloniei. Reacția Guvernului de la Varșovia

Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Belarusului ca răspuns la încălcarea spațiului aerian polonez de către două elicoptere belaruse, potrivit unor surse diplomatice oficiale. 

CITIȚI ȘI: Alertă de securitate în Polonia din pricina wagneriților. SUA avertizează Rusia că orice atac desfășurat de grupul Wagner va fi privit ca un atac desfășurat de guvernul rus

După incident, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a ordonat creșterea numărului de soldați la granița cu Belarus și a alocat resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de luptă. NATO a fost informată despre incident.

Postul de radio RMF FM relatase marți dimineață despre elicopterele belaruse care zboară în regiunea Białowieża (provincia Podlaskie), în apropiere de granița polono-belarusă. După-amiază, locotenent-colonelul Jacek Goryszewski, care ocupă poziția de purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate Poloneze, a dezvăluit că Belarus a notificat Polonia că cel mult trei elicoptere ar putea opera marți în zona de frontieră.

"Astăzi, în data de 1 august 2023, o analiză a situației a stabilit că spațiul aerian polonez a fost încălcat de două elicoptere belaruse care efectuau antrenamente în apropierea graniței", a anunțat Ministerul polonez al Apărării Naționale. 

Ministerul polonez al Apărării Naționale a mai declarat că incursiunea a avut loc în apropiere de Białowieża la o altitudine foarte joasă, ceea ce a complicat misiunea radarului de a detecta elicopterele. Acesta a fost motivul pentru care Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze anunțase anterior că sistemele radar nu au înregistrat nicio încălcare a spațiului aerian polonez.

"Ca răspuns la încălcarea spațiului aerian al Republicii Polone de către două elicoptere belaruse în data de 1 august 2023, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Belarusului a fost convocat imediat la Ministerul Afacerilor Externe", a anunțat marți seară Ministerul de Externe al Poloniei. 

Ministerul de Externe al Poloniei a cerut părții belaruse să ofere o explicație imediată și detaliată a incidentului. 

"Polonia subliniază că incidentul este văzut drept un element suplimentar al tensiunii în creștere de la granița polono-belarusă. Polonia se așteaptă ca Belarus să se abțină de la astfel de activități", a adăugat Ministerul de Externe al Poloniei.

"Vă reamintim că Rusia și Belarus și-au intensificat recent acțiunile hibride împotriva Poloniei. Având în vedere posibilitatea unor noi provocări, facem apel la diseminarea și comentarea responsabilă a informațiilor care pot fi folosite de regimul rus și belarus", a precizat Ministerul polonez al Apărării. (sursa: TVP World

Sursa foto: Eliza Kowalczyk

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.