Alertă de securitate în Polonia din pricina wagneriților. SUA avertizează Rusia că orice atac desfășurat de grupul Wagner va fi privit ca un atac desfășurat de guvernul rus


Alertă de securitate în Polonia din pricina wagneriților. SUA avertizează Rusia că orice atac desfășurat de grupul Wagner va fi privit ca un atac desfășurat de guvernul rus

Orice atac desfășurat de grupul Wagner va fi privit ca un atac desfășurat de guvernul rus, a transmis ambasadoarea SUA la ONU pe fondul preocupărilor privitoare la potențialele acțiuni ale wagneriților împotriva Poloniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki anunțase sâmbătă că peste 100 de luptători Wagner care se antrenează în Belarus s-au apropiat de granița cu Polonia. 

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat luni într-o conferință de presă că, după acțiunile ostile ale mercenarilor Wagner pe continentul african, "ne facem cu siguranță griji" cu privire la ceea ce ar putea face în numele guvernului rus, întrucât nu acționează independent de Moscova. 

Ea a spus că gruparea Wagner "este o amenințare pentru noi toți și dorim să ne asigurăm că mesajul este clar" și anume că orice atac desfășurat de mercenarii în cauză va fi privit ca un atac desfășurat de guvernul rus. 

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a comentat mișcările Wagner din Belarus, subliniind că SUA vor apăra "fiecare centimetru din teritoriul NATO dacă va fi nevoie". (sursa: The First News)

Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că peste 100 de mercenari ai grupului Wagner s-au deplasat către Coridorul Suwałki, o porțiune strategică a teritoriului polonez, situată între Belarus și exclava rusă Kaliningrad.

Morawiecki a mai precizat că în ultimii doi ani Polonia a suferit un atac hibrid permanent la granița sa de est cu Belarus.

El a adăugat că numai în acest an au fost în jur de 16.000 de tentative de trecere a graniței de către imigranți ilegali "împinși în Polonia" de președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin, respectiv Aleksandr Lukașenko.

"Acum, situația devine și mai periculoasă. Avem informații că peste 100 de mercenari ai Grupului Wagner s-au deplasat către Coridorul Suwałki", a spus Morawiecki.

Potrivit premierului Poloniei, "acesta este cu siguranță un pas către un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez".

"Probabil vor fi deghizați în polițiști de frontieră belaruși și îi vor ajuta pe imigranții ilegali să intre pe teritoriul polonez, să destabilizeze Polonia, dar probabil vor încerca inclusiv să se infiltreze în Polonia pretinzând că sunt imigranți ilegali, iar acest lucru creează riscuri suplimentare", a explicat Morawiecki.

În 2021, Polonia s-a confruntat cu o presiune migratorie crescută la granița cu Belarus, mii de migranți încercând să intre în țară. Varșovia a pus criza migrațională pe seama regimului Lukașenko. Oficialii polonezi au precizat că migranții erau aduși din Africa, Lukașenko promițându-le că vor beneficia de un acces facil pe teritoriul UE.  

Potrivit oficialilor polonezi, atacul hibrid al Belarusului a fost pregătit împreună cu serviciile secrete ruse.

Comentând cu privire la avansarea mercenarilor Wagner către Coridorul Suwałki, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Paweł Jabłoński, a declarat pentru PAP că țara sa este pregătită pentru provocările și tentativele de acțiuni hibride ale Rusiei și Belarusului.

El a spus că situația este monitorizată cu mare atenție pentru că "riscul este grav și foarte real".

"Prin urmare, ne întărim granița de est, avem acolo considerabil mai multe trupe decât am fi avut dacă aceste două țări nu ar fi fost ostile", a zis Jabłoński.

În opinia sa, acțiunile grupului Wagner vizează stârnirea anxietății și creșterea tensiunilor în Polonia în special înaintea alegerilor parlamentare programate pentru această toamnă. (sursa: The First News)

Un alt ministru adjunct a precizat că serviciile de stat poloneze dispun de informații despre locul unde se află mercenarii Wagner.

Maciej Wasik, adjunct al ministrului de interne al Poloniei, a menționat luni că serviciile de stat poloneze au informații despre mișcările grupului Wagner și monitorizează situația.

Mercenarii își schimbă poziția în timpul antrenamentului pe care-l desfășoară, iar planurile lor sunt neclare, dar serviciile poloneze "monitorizează acest proces", a spus Wasik.

"Ei au un loc special în centrul Belarusului la un teren de antrenament unde sunt cazați și au tabăra principală", a declarat Wasik.

Potrivit lui Wasik, luptătorii Wagner nu au venit în Belarus pentru "vacanță".

"Sunt acolo cu un scop", a spus el, subliniind că grupul Wagner nu trebuie subestimat deoarece "sunt criminali fără scrupule, care luptă și ucid pentru bani". 

Wasik a mai spus că Polonia are în vedere închiderea totală a graniței cu Belarus, dar acest lucru necesită discuții suplimentare cu aliații săi baltici.

Grupul Wagner și-a consolidat prezența în Belarus după o revoltă eșuată desfășurată împotriva autorităților ruse la sfârșitul lunii iunie. La acea vreme, Lukașenko a mediat conflictul dintre liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și președintele rus, Vladimir Putin. În urma negocierilor, Lukașenko a decis să ofere un refugiu sigur în Belarus lui Prigojin și mercenarilor săi.

Ca reacție la aceste evoluții, guvernul polonez a decis să trimită 500 de polițiști, respectiv mai multe unități militare la granița cu Belarus pentru a sprijini forțele deja prezente acolo. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.