Într-un editorial intitulat "Orban persona non grata. Ce avem de pierdut?", redactat pentru Mediaflux, liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, propune analizarea resorturilor prin care să-i fie interzis accesul pe teritoriul României premierului ungar Viktor Orban. Poziția liderului liberal vine pe fondul declarațiilor inacceptabile pe care Viktor Orban le-a făcut recent la Tușnad, premierul ungar atentând chiar la integritatea teritorială a țării noastre.
"Tupeul de a lua la mișto România, după ce te-ai pozat cu șeful Guvernului de la București (ați remarcat că în timp pe Marcel Ciolacu râdea fericit, Orbán avea o morgă boierească?) nu poate rămâne doar o emisie obraznică.
Sigur, nimeni nu se aștepta ca Viktor Orban să declare iubire României, să renunțe la discursul autonomist și eurosceptic, dar a mers prea departe. Și dacă permitem un derapaj de o asemenea manieră, data viitoare ce va mai trebui să permitem? Să apară la ședința de guvern cu un casetofon pe umăr din care se aude «Az a szep» și să spună «bă băieți, ageamiilor, să vă arăt eu cum se face!». Și lista de exemple rămâne deschisă.
Am tot auzit zilele astea că nu poți să te porți urât cu premierul ungur, căci țara sa va deține Președinția Consiliului UE și noi vrem în Schengen. În logica asta, câte concesii ar trebui să facem, câte spinări să mai îndoim, de câte ori să fim atât de ospitalieri încât să-i dăm voie să-și satisfacă necesitățile biologice deasupra Carpaților? Îmi cer scuze pentru depășirea limitelor academice, dar cum se poate interpreta mai poetic gestul său incalificabil?
În primul rând, accederea României în Schengen nu depinde de Ungaria. Teoretic, are drept de veto, dar practic, nu și-l permite. Ungaria are nevoie de prieteni în chestiunile legate de banii europeni, înghețați de Bruxelles din cauza derapajelor lui Orban. Ungaria nu-și permite nici să blocheze direct Schengenul, deoarece îi afectează vama. Ungaria nu dorește să devină o enclavă antidemocratică, deoarece Vladimir Putin este secătuit de resurse și nu o poate întreține.
În al doilea rând, am niște dubii asupra preluării de către Ungaria a Președinției Consiliului European, în iulie 2024. Și nu mă bazez exclusiv pe rezoluția votată în mai de Parlamentul European, în care se afirmă ezitările față de potențialul Guvernului Orbán de a îndeplini în mod credibil sarcinile președinției europene. Ci pe subminarea sistematică a eurosistemului, regresul democratic evident, nerespectarea statului de drept și pozițiile pro-Moscova în contextul războiului din Ucraina.
Ce avem de pierdut dacă îl punem la punct pe acest obraznic care ne jignește sistematic? Potrivit Convenției de la Viena din 1961, o țară «poate declara persona non grata în orice moment și fără a fi nevoită să explice decizia sa» pe orice membru al personalului diplomatic. Rămân două întrebări: este un premier și diplomat? De analizat. Eu zic că da. Pe urmă, în ce condiții poate fi suspendat dreptul la liberă circulație? Tratatul UE nu prevede o atare situație, motiv pentru Consiliul și Parlamentul European să analizeze. Și al Curții Europene de Justiție, dacă se va ajunge acolo.
Dar până începe procesul, putem negocia și, mai mult decât atât, putem arăta că nu permitem să fim jigniți la noi acasă. E destul!", precizează Rareș Bogdan.
Amintim că, în data de 19 iulie, premierul Marcel Ciolacu participa la București la un prânz privat cu premierul Ungariei, Viktor Orban. În urma acestei întâlniri, Viktor Orban publica următorul mesaj pe social media: "Întrevedere cu premierul român Marcel Ciolacu. Acesta e începutul unei frumoase prietenii".
Însă, ulterior, la Tușnad, pe lângă afirmațiile anti-occidentale favorabile Kremlinului, Viktor Orban a făcut o serie de declarații mai mult decât neprietenoase la adresa României, atacând direct integritatea statului român prin declarațiile prin care a transmis că Transilvania nu este teritoriu românesc. Viktor Orban a susținut că a primit un document de la Ministerul de Externe al României în care i s-a transmis despre ce subiecte să nu vorbească, context în care, manifestându-și comportamentul constant ostil față de România, a atentat la integritatea teritorială a țării noastre.
"Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru. Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești", a spus Viktor Orban.