Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a precizat, în contextul în care piloții ucraineni vor fi pregătiți pe avioanele F-16 inclusiv în România, că asta demonstrează că țara noastră "este privită ca un partener strategic serios de către NATO".
Pe parcursul unui interviu acordat pentru Podul.md, în cadrul emisiunii "Raport", produsă la Chișinău de gazda noastră, jurnalistul Nicolae Chicu, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova a explicat totodată motivele pentru care Ucraina încă nu a primit avioane F-16.
Anatol Șalaru: România va deveni un hub, un centru de instruire a piloților F-16. Ulterior, va evolua către F-35. România este privită ca un partener strategic serios de către NATO, de către SUA. Nu poți merge în orice țară să faci această chestiune. În primul rând țara trebuie să fie controlată de pro-europeni, nu infiltrată cum sunt Ungaria și Austria, respectiv aproape de Ucraina. În al doilea rând va fi un proiect de lungă durată, nu pe anul 2023 sau 2024. Avioanele F-16, F-35, avioanele occidentale au demonstrat că sunt mult mai bune decât cele rusești, iar cererea lor a crescut. România devine un partener foarte important pentru Ucraina. Vă imaginați că deservirea unui F-16 nu este precum în cazul Kukuruznik, pe care Rusia nu le mai repară, respectiv nu le mai modernizează. F-16 are nevoie de o infrastructură și o mentenanță foarte bine dezvoltate și foarte moderne. Totul se face la calculator. Sunt utilaje speciale care costă sute de milioane. Da, este simplu să dai avioane F-16 Ucrainei. Și ce fac cu ele? E nevoie de personal tehnic foarte bine pregătit. Este nevoie de piloți foarte bine pregătiți. Piloții reprezintă o mică parte din ceea ce necesită întreținerea unui F-16.
Moderator: Când le-ar putea primi ucrainenii?
Anatol Șalaru: Începând cu sfârșitul anului 2023. Nu este greu să dai avioane, dar durează foarte mult procesul de pregătire. S-a întâmplat ceva și avioanele stau în aeroport pentru că aceștia nu le pot deservi... Sau s-a stricat calculatorul... Acolo vă imaginați că poate sunt sute de oameni care deservesc 10-15 avioane. Iar acești oameni trebuie pregătiți. Nu-i poți aduce din Occident.
Vedeți video de la minutul 47:58: