Putin: ”Atenția Rusiei față de Africa este în continuă creștere!”. Cum se căznește Kremlinul să găsească niște parteneri internaționali, de orice anvergură ar fi ei, care să arate că Rusia nu e complet izolată


Putin: ”Atenția Rusiei față de Africa este în continuă creștere!”. Cum se căznește Kremlinul să găsească niște parteneri internaționali, de orice anvergură ar fi ei, care să arate că Rusia nu e complet izolată

Liderii din Africa prezenți la forumul Rusia-Africa din Sankt Petersburg au avut parte, vineri, de un discurs flatant al președintele rus Putin, care a salutat rolul din ce în ce mai mare al continentului în afacerile globale și a oferit extinderea legăturilor politice și de afaceri. 

„Atenția Rusiei față de Africa este în continuă creștere”, a spus Putin, reafirmandu-și angajamentul că Rusia va menține aprovizionarea cu cereale și alte produse agricole către Africa după retragerea din acordul care permitea transporturile de cereale din Ucraina, retragere care a alimentat îngrijorările cu privire la o criză alimentară globală. 

„Rusia va fi întotdeauna un furnizor internațional responsabil de produse agricole și va continua să sprijine țările și regiunile care au nevoie, oferind cereale și alte provizii gratuite”, și-a asigurat președintele rus oaspeții prezenți la forumul de la Sankt Petersburg. 

Acesta afirmase joi că Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Eritreea și Republica Centrafricană vor primi fiecare între 25.000 și 50.000 de tone de cereale rusești în următoarele trei până la patru luni, dar asta e mai puțin de jumătate din cele 725.000 tone expediate prin Programul Alimentar Mondial al ONU în cadrul acordului pentru transferul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră. 

Pe lângă oferta de ajutor în cereale, Putin a promis și generoasa ștergere a datoriilor unor țări africane. 

„Rusia participă, de asemenea, la eforturile de reducere a datoriilor țărilor africane. Datoria anulată de Rusia a ajuns până acum la 23 de miliarde de dolari. Conform ultimelor solicitări ale țărilor africane, Rusia va aloca încă 90 de milioane de dolari în aceste scopuri”, a mai spus Putin. 

Și daca tot a promis produse agricole gratis și ștergerea datoriilor, Putin a adăugat că Rusia este pregătită să întărească si legăturile de apărare cu țările africane, ajutând la antrenarea armatelor lor și extinzând livrările de echipamente militare, unele dintre ele fără costuri. Tonul foarte prietenos și șirul promisiunilor președintelui rus nu sunt surprinzătoare, având în vedere campania Moscovei de extindere a influenței în Africa, dar și nevoia de găsire a unor parteneri internaționali, de orice anvergură ar fi ei, care să arate că Rusia nu este complet izolată pe plan internațional. 

(Sursa: TASS)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.