Israelul a adoptat restrângerea unor competențe ale Curții Supreme, deși s-a confruntat cu demonstrații masive împotriva acestei modificări legislative


  • ACP
  • Jul 24, 2023 18:34
  • 1758
Israelul a adoptat restrângerea unor competențe ale Curții Supreme, deși s-a confruntat cu demonstrații masive împotriva acestei modificări legislative

După șapte luni consecutive de demonstrații masive împotriva coaliției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a fost votată luni aprobarea așa-numitei legi a „rezonabilității”, care ar fi, conform opoziției și protestatarilor, prima parte a planului de politizare și constrângere radicală a sistemului judiciar independent al Israelului de până acum.

Schimbarea legii ar aduce schimbări radicale care să vizeze înfrânarea puterilor justiției, de la limitarea capacității Curții Supreme de a contesta deciziile parlamentare, până la schimbarea modului în care sunt selectați judecătorii acestei instituții. 

Guvernul spune că revizuirea este necesară pentru a reduce puterile judecătorilor nealeși, iar aliații religioși ultranaționaliști și ultraortodocși ai lui Netanyahu spun că pachetul este menit să restabilească puterea oficialilor aleși, împiedicând Curtea Supremă să anuleze deciziile guvernamentale pe baza faptului că acestea sunt „nerezonabile”, standardul actual de „rezonabilitate” oferind judecătorilor puteri excesive asupra luării deciziilor de către oficialii aleși. 

Protestatarii, care alcătuiesc o parte importantă a societății israeliene, spun că revizuirea va împinge Israelul spre autocrație, fiind o acaparare a puterii alimentată de diverse probleme personale și politice ale lui Netanyahu, care este judecat pentru acuzații de corupție. 

Propunerile includ un proiect de lege care ar permite unei majorități simple în Parlament să anuleze deciziile Curții Supreme și ar da Parlamentului ultimul cuvânt în alegerea judecătorilor. 

Acum, cu o parte importantă a revizuirii trecute luni, protestatarii fac din nou apel la greve și tulburări generale. 

Guvernul lui Netanyahu a preluat mandatul în decembrie, dezvăluindu-și aproape imediat planurile de a slăbi Curtea Supremă a Israelului. 

Protestele au izbucnit în marile orașe și rezerviștii militari din forțele aeriene israeliene și alte unități-cheie au amenințat că nu vor mai prezenta la serviciu dacă proiectul legislativ controversat va trece. Protestele l-au determinat pe Netanyahu să întrerupă revizuirea în martie și să inițieze discuții cu parlamentarii opoziției, dar după ce discuțiile au eșuat luna trecută, premierul israelian a anunțat, în iunie, că revizuirea va merge mai departe. 

Protestatarii îl acuză pe Netanyahu că acum vrea să treacă proiectul de revizuire a legii bucată cu bucată, într-un mod mai lent și mai măsurat, în încercarea de a-i amâna pe protestatari și de a le stinge opoziția.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.