Expert estonian în securitate: Subiectul anexării coridorului Suwałki este doar o operațiune informațională a Kremlinului


Expert estonian în securitate: Subiectul anexării coridorului Suwałki este doar o operațiune informațională a Kremlinului

Ideea lansată de un deputat rus, care cere, prin intermediul trupelor de mercenari Wagner, anexarea la Rusia a coridorului Suwałki, nu reprezintă altceva decât o operațiune informațională a lui Putin și a ministrului rus al Apărării, care doresc să recâștige controlul asupra lanțului de comandă militară supus mai multor epurări după rebeliunea lui Prigojin, a precizat expertul estonian în securitate Rainer Saks.

Pe 15 iulie, comandantul Diviziei ruse 106 de Trupe Aeropurtate a fost demis din funcție. Având în vedere că o parte din această divizie luptă în zona Bakhmut, conducerea rusă trebuie să fi avut un motiv foarte bun pentru a lua o astfel de decizie. Astfel de decizii nu contribuie la îmbunătățirea eficacității de luptă a forțelor rusești. Pe măsură ce pierderile vor continua să crească, nemulțumirea în rândul trupelor va spori și, în conformitate cu practica istorică rusă, cei mai înalți comandanți militari vor fi întotdeauna învinuiți pentru asta. 

"Odată cu intrarea unei coloane de mercenari ai PMC Wagner în Belarus, Rusia a lansat imediat o nouă operațiune informațională, raportând că în Belarus, unitățile PMC Wagner pot ocupa coridorul Suwalki (un coridor terestru de 60 de kilometri care leagă Polonia și Lituania) în câteva ore", a precizat Saks. 

Astfel de operațiuni, parte a unui amplu război hibrid orchestrat de Kremlin împotriva țărilor NATO din vecinătate, vor continua cu siguranță pe fondul discuției privind o posibilă nouă ofensivă asupra Kievului, a continuat expertul estonian. 

Rămân la părerea că cei mai mulți dintre foștii wagneriști nu vor rămâne în Belarus pentru o perioadă mai lungă de timp, a mai zis acesta. 

În acea zi (15 iulie) nu au existat lupte active pe front. Armata rusă a tras două drone iraniene, două rachete de croazieră și câteva rachete din sistemele S-300/S-400 în centrul orașului Harkiv. Bombardarea prelungită a Harkivului părea să fie un răspuns la informațiile apărute în presa ucraineană potrivit cărora trupele ucrainene au distrus sistemul S-400 care a fost folosit pentru a ataca centrul orașului Kramatorsk în urmă cu câteva săptămâni, ucigând un număr mare de locuitori.

Rainer Sachs subliniază 4 probleme majore cu care se confruntă trupele ruse pe front, acestea putând fi un motiv suplimentar pentru lansarea unor "scenarii operaționale" precum anexarea coridorului Suwałki:

1) Armata rusă încearcă să-și continue ofensiva spre Svatove și Severodonetsk, dar intensitatea acesteia a scăzut și nu este posibil să avanseze.

2) În apropiere de Bakhmut, forțele ucrainene au reușit să își extindă zona de control la sud de oraș. Forțele rusești încearcă acum să contraatace mai activ acolo. La nordul orașului, înaintarea trupelor ucrainene a fost suspendată. Mai la sud-est, trupele ucrainene au reușit să se apropie de orașul Soledar dinspre nord. Dacă ofensiva de aici va continua, va deveni imediat cea mai gravă problemă pentru comandamentul rus din întreaga regiune.

3) Tentativele de atacuri rusești în jurul regiunii Donețk controlată de forțele ucrainene continuă, dar toate au fost respinse.

4) Pe frontul sudic, presiunea ucraineană nu a adus un succes semnificativ. Capul de pod de pe malul stâng al râului Nipru rezistă, iar atacurile rusești nu au adus decât victime. Totuși, seara asta a avut loc un atac cu drone în districtul Sevastopol din Crimeea, dar și un atac surpriză asupra Podului Kerci.

"Pierderile rusești din ultimele zile au fost între 500 și 600 de soldați uciși pe zi. Deoarece comandamentul militar ucrainean a furnizat, totodată, date privind pierderile rusești pe unele linii de front, putem presupune că Rusia pierde în total cel puțin 1.300 - 1.400 de soldați pe zi din cauza rănilor. Și asta fără a pune la socoteală pierderile datorate altor motive. Există multe exemple în care soldații cu răni minore au fost forțați să se întoarcă pe front. În comparație cu începutul acestui an, Rusia folosește considerabil mai puține vehicule blindate. Prin urmare, pierderile sunt, de asemenea, mai mici. Ucraina acordă o atenție deosebită distrugerii sistemelor de artilerie rusești, în acest caz cifrele rămânând în mod stabil ridicate - mai mult de 15 unități pe zi. Cele mai multe pierderi de sisteme de artilerie cad pe frontul de sud. Se poate spune cu siguranță că tactica armatei ruse de contraatacuri constante și dorința de a recâștiga inițiativa pe fronturi nu este foarte sustenabilă și necesită mobilizarea lunară a cel puțin 50.000 de soldați noi, foarte bine pregătiți", mai punctează Saks. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.