Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat marți, într-o postare pe Twitter, faptul că s-a format oficial coaliția pentru pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16, 11 țări alăturându-se inițiativei, inclusiv România.
"Este oficial: s-a format o coaliție pentru antrenarea pe F-16 a Forțelor Aeriene Ucrainene! Astăzi, 11 state partenere + Ucraina au semnat un Memorandum care evidențiază termenii. Sunt recunoscător în mod special Danemarcei și Țărilor de Jos pentru coordonarea lor remarcabilă în acest proces", a menționat Reznikov.
El a mulțumit colegilor săi din România, Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia și Marea Britanie pentru această decizie. (sursa: Ukrinform)
În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Vilnius înainte de începerea Summitului NATO, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că țara noastră a înaintat aliaților proiectul de a deveni centru de antrenamente pe avioanele F-16.
Jurnalist: Voiam să vă rog să ne spuneți dacă aceste planuri de apărare regională presupun achiziții de tehnică suplimentară, de tehnică militară suplimentară, dacă acel centru pentru antrenarea piloților se va deschide la Borcea sau într-un alt loc din țara noastră și dacă vor mai fi și alte locuri similare în care să fie dislocate forțe militare aliate?
Klaus Iohannis: Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenție, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziții. Înzestrarea, achizițiile de armament, de dotări la modul general se fac de fiecare națiune și noi ne ocupăm de această chestiune. De aceea, am alocat bani mulți, 2,5% din PIB pentru Apărare. Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situația, ci și pregătirea militarilor, antrenamente speciale și, în acest cadru, sigur, putem să menționăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliați, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloții pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază. Cred că vă dați seama din ce motive, dar este un proiect foarte bun și pentru România și pentru națiunile din regiune, care vor avea astfel posibilitatea să-și pregătească piloții.
Amintim că, în data de 6 iulie, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius, inclusiv crearea în România a unui centru regional pentru pregătirea piloților pe avioanele F-16. De acest proiect vor beneficia atât piloții NATO, cât și cei ucraineni.
"În cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.
Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.
Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.
Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică", a transmis CSAT.