În Elveția au apărut mormintele speciale pentru reprezentanții comunității LGBT+


  • ACP
  • Jul 11, 2023 16:56
  • 1453
În Elveția au apărut mormintele speciale pentru reprezentanții comunității LGBT+

Mai multe organizații non guvernamentale din capitala elvețiană Zürich doresc ca persoanele LGBT să aibă un „safe space” (spațiu sigur) după deces, în cimitir, la fel și cei îndoliați, care ar trebui să se simtă în siguranță atunci când își vizitează persoanele iubite decedate. 

Conform publicației Christian Network Europe, asociațiile LGBT vor ca persoanele LGBT decedate să aibă mormintele speciale, situate printre mormintele celor care au avut concepții similare, fapt pentru care există deja un proiect la cimitirul Sihlfeld pentru crearea a 30 de morminte „curcubeu” care vor putea fi folosite din toamna, iar numărul poate fi extins la 130 dacă va exista cerere pentru acestea. 

Pentru a avea acces la locurile din cimitir, este planificată și documentarea biografiilor celor decedați. Dominik Steinecher, care reprezintă una dintre organizații, HAZ - Queer Zürich, a explicat că persoanele LGBT s-au confruntat cu multă respingere și poate chiar au fost excluse de familiile lor, așadar inițiativa aceasta ar răspunde unei nevoi a celor pentru cei pentru care comunitatea a devenit o familie de substituție alături de care vor și ei să fie îngropați. 

Steinacher a adăugat că această inițiativa răspunde și intenției de a face comunitatea queer vizibilă chiar și dincolo de moarte…

 „Sperăm că oamenii cu biografii similare se pot întâlni aici și se pot ajuta reciproc”, a spus pentru presa Barbara Bosshard, președinta asociației „queer Altern".

Inițiativa aceasta este întâmpinată cu multe critici, în publicațiile Neue Zürcher Zeitung și Weltwoche susținându-se că izolarea identitar-politică a comunității LGBTQ impune o viziune reducționistă, retrospectivă, care ar intra în conflict cu concepția că toți suntem egali după moarte. 

Administratorul adjunct al unei case funerare, Bruno Bekowies, a spus pentru Weltwoche: „Practic, nu putem face în prezent un câmp mortar separat pentru grupurile de interese. Nu există nicio bază legală pentru asta”. 

Zürich nu este primul oraș în care a fost înființat un astfel de sector pentru persoane LGBT, în condițiile în care există deja din 2014 un cimitir pentru lesbiene la Berlin – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.