EXCLUSIV: Giganticele sume pe care mari companii occidentale le plătesc în continuare la bugetul Rusiei genocidare, susținând astfel războiul împotriva Ucrainei. Adevăruri care dor / Anna Neplii


EXCLUSIV: Giganticele sume pe care mari companii occidentale le plătesc în continuare la bugetul Rusiei genocidare, susținând astfel războiul împotriva Ucrainei. Adevăruri care dor / Anna Neplii

În ciuda faptului că agresiunea rusă la scară largă, care a devenit un genocid al poporului ucrainean, continuă de mai bine de un an și jumătate, dar și în pofida celor peste 95.000 de crime de război înregistrate pe teritoriul Ucrainei, unele state occidentale continuă să coopereze cu Rusia în diferite moduri. 

În articolul de astăzi va fi vorba despre firmele / companiile din țările occidentale care refuză să părăsească piața rusă. Aceste companii câștigă bani acolo și plătesc impozite babane la bugetul Rusiei genocidare. Efectul nu poate fi decât o stimulare financiară directă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. 

Potrivit unui studiu realizat de organizația ucraineană B4Ukraine și de Kyiv School of Economics (KSE), aproximativ un sfert din toate impozitele pe venit plătite în 2022 în Rusia au fost plătite de companii din statele G7. 

Să notăm că, la începutul invaziei la scară largă, din 1.387 de companii occidentale cu filiale rusești, doar 241 (17%) au părăsit complet Rusia. 

În 2022, corporațiile internaționale, inclusiv cele care au părăsit piața rusă, au generat venituri de peste 213,9 miliarde de dolari prin afacerile lor din Rusia. Din care 3,5 miliarde de dolari au fost plătite statului rus sub forma impozitelor pe venit.

Dintre toate companiile, cea mai mare sumă plătită la bugetul Federației Ruse a provenit de la companiile americane – în total 712 milioane dolari. În plus, s-a constatat că 44% dintre companiile americane care au fost prezente în Rusia la începutul invaziei își continuă și acum activitățile acolo. 

Dacă adunăm taxele plătite Rusiei de companiile deținute de statele membre ale Uniunii Europene, doar în cursul lui 2022 constatăm că am avut de-a face cu o sumă uriașă: 594 milioane de dolari. 75,2 miliarde de dolari a fost câștigul obținut de aceste companii pe piața rusă. 

Dintre statele membre UE, companiile din Germania au plătit cele mai multe taxe la bugetul țării teroriste, în cuantum de 402 milioane de dolari. 

Potrivit ziarului Bild, 371 de companii germane operau în Rusia înainte de începutul invaziei la scară largă. Deși numărul a mai scăzut, acesta rămâne mare: 262 de companii din Germania continuă să opereze în Federația Rusă. 

Siemens, Daimler și Wella au părăsit Rusia încă de la debutul invaziei, însă companii foarte mari, precum Metro, Bayer, BMW, Hochland, Robert Bosch sau Knauf Gips continuă să câștige bani frumoși în Rusia și, în consecință, să plătească taxe pe măsură. 

Și Elveția a contribuit cu 275 de milioane de dolari la bugetul Rusiei. La fel China și Japonia, care, alături de Germania, sunt printre principalele țări ca număr de companii active în Rusia. 

Se pare că unele branduri internaționale se folosesc de contextul generat de război și de retragerile de pe piața rusă pentru a-și spori influența în Rusia. Rămân pe poziții și profită financiar de pe urma ieșirii de pe scenă a concurenților. Companiile Japan International Tobacco și Phillip Morris sunt exemple ilustrative în acest sens. Având în vedere dimensiunea pieței rusești de alcool și tutun, faptul va fi fost previzibil. 

Pe lista companiilor care au profitat din plin de pe urma războiului sunt austriecii de la Raiffeisen Bank International (RBI) și concernul american Mondelez International. Anul trecut, acești coloși au beneficiat cel mai mult de pe urma tranzacțiilor în Rusia. În plus, Agenția Națională a Ucrainei pentru Prevenirea Corupției a declarat ambele companii drept ”sponsori internaționali ai războiului”. 

Topul companiilor care au înregistrat câștiguri importante în Rusia e completat de nume mai mult decât sonore: Danone (3 miliarde dolari), Pepsi (4,7 miliarde dolari), Procter and Gamble (2,3 miliarde dolari) sau Unilever (1,2 miliarde).

De remarcat că, în 2023, bugetul de apărare al Rusiei se ridică la 84 miliarde de dolari. Asta în timp ce, în 2022, companiile străine au câștigat 214 miliarde de dolari în Rusia. 

Să nu uităm nici faptul că fiecare companie internațională cu filiale locale în Rusia plătește și o serie de alte taxe, care includ impozitul pe venitul angajaților, plățile de asigurări sociale și TVA. După debutul invaziei la scară largă, autoritățile ruse au clasificat o mulțime de date financiare, ceea ce face foarte dificilă estimarea facturilor fiscale complete ale companiilor internaționale care desfășoară afaceri în Federația Rusă. 

Adevărul este că, potrivit legilor, a face afaceri cu Rusia e legal. Sunt interzise doar anumite bunuri și servicii, inclusiv audit, consultanță IT, import și achiziție de petrol, mașini de lux, bijuterii și produse aerospațiale. Însă ar trebui analizat mai bine ce primește Rusia din anumite țări, în spatele unor paravane cosmetizate ”legal”. 

Ar trebui să fie clar pentru întreaga lume și la toate nivelurile faptul că toate companiile occidentale care nu au părăsit piața rusească după începutul invaziei militare a Ucrainei sunt implicate, din punct de vedere financiar și moral, în crimele de război săvârșite de Rusia. 

Chiar Putin a confirmat asta, în declarațiile sale, explicând că statul rus finanțează integral grupul de mercenari Wagner, or banii primiți de acești criminali (deopotrivă cu munițiile și logistica) vin și de la taxele și impozitele plătite Rusiei de către companiile occidentale. 

Companiile responsabile trebuie să se retragă definitiv din spațiul rusesc și să înceteze să mai susțină financiar războiul genocidar pe care Kremlinul îl poartă împotriva Ucrainei. 

(sursa ilustrație deschidere: The Daily Beast)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.