Două țări NATO importante NU sunt de acord cu decizia Statelor Unite de a livra muniție cu dispersie Ucrainei


Două țări NATO importante NU sunt de acord cu decizia Statelor Unite de a livra muniție cu dispersie Ucrainei

După anunțul făcut vineri de Washington, că va fi oferită Ucrainei muniție cu dispersie, interzisă în 111 țări, în cadrul pachetului de asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari, două țări NATO importante au anunțat că nu sunt de acord cu această decizie. 

Premierul Britanic Rishi Sunak, un mare susținător al cauzei Ucrainei și ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, au declarat, sâmbătă, că nu sunt de acord cu decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie pentru a ajuta la susținerea contraofensivei ucrainene care întâmpină dificultăți mari și nu se desfășoară conform așteptărilor occidentale. 

Premierul britanic a spus sâmbătă, într-o declarație adresată presei, că a subliniat că „nu aprobă” folosirea munițiilor cu dispersie și a reamintit că Marea Britanie a semnat o convenție prin care acestea sunt interzise. 

„Vom continua să ne facem partea pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, dar am făcut asta furnizând tancuri grele de luptă și, cel mai recent, arme cu rază lungă de acțiune și sperăm că toate țările pot continua să sprijine Ucraina”, a mai spus Rishi Sunak. 

De asemenea, Margarita Robles, șefa Ministerului Apărării din Spania, a spus, sâmbătă, în cadrul unei conversații cu jurnaliştii, că este împotriva livrării muniției cu dispersie în Ucraina, dar a subliniat că respectă decizia unei „țări suverane”, a Statelor Unite. 

„Pe baza angajamentelor ferme pe care le are cu Ucraina, Spania are și un angajament ferm că anumite arme și bombe nu pot fi livrate în niciun caz. Nu bombelor cu dispersie și da asistenței pentru legitima apărare a Ucrainei”, a mai spus ministra spaniolă. 

Anterior, Casa Albă a explicat că Ucraina s-a angajat să minimizeze riscul de a folosi muniții cu dispersie, iar cele pe care le va furniza prezintă riscuri semnificativ mai mici pentru civili decât cele pe care Rusia le folosește deja pe câmpul de luptă. 

Spre deosebire de Marea Britanie și Spania, Statele Unite, Ucraina și Rusia nu au semnat convenția din 2008 privind interzicerea utilizării, transferului, producerii și stocării de muniții cu dispersie, un tip de armă explozivă care împrăștie submuniții peste o zonă – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.