În cadrul dezbaterii "Under Siege: The Riveting Story of Ukraine's Resilience", ce a fost organizată pe 29 iunie de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență MAE al României cu sprijinul Institutului Francez de la București, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a fost întrebat de publicația noastră ce reacție ar avea Kremlinul, de escaladare sau de dezescaladare, în cazul în care Ucraina va fi invitată sau chiar primită în viitorul apropiat în NATO.
Drept răspuns, ambasadorul Ucrainei a precizat că, în opinia sa, Rusia nu va face decât să accepte faptul că Ucraina a devenit membră NATO, cum a făcut-o, de pildă, în cazul Finlandei. De asemenea, Ihor Prokopchuk a reliefat că lumea liberă trebuie să se asigure că nu va oferi în vreun fel Rusiei dreptul de veto în privința deciziilor pe care le va lua NATO.
Nu în cele din urmă, Ihor Prokopchuk a lansat un apel către țările occidentale de a adopta o abordare mult mai fermă în ceea ce privește descurajarea nucleară a Rusiei, ambasadorul referindu-se mai ales la pregătirile pe care rușii le fac pentru a comite un atac terorist pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie.
Podul.ro: Să plecăm de la ipoteza că Ucraina va fi primită acum în NATO. La ce să ne așteptăm din partea Rusiei, la o escaladare în termenii războiului, ori se va retrage, întrucât nu poate câștiga un război cu NATO? Trebuie să analizăm și situația în care mergem pe calea politicii faptului împlinit în privința Rusiei și spunem "Ucraina este de acum membră NATO". Așadar, la ce să ne așteptăm din partea Rusiei?
Ihor Prokopchuk: Punctul meu de vedere este că Rusia va accepta acest fapt - și trebuie să creăm acest fapt - la fel cum a acceptat faptul că Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO, Finlanda fiind deja membră a Alianței Nord-Atlantice. A acceptat acest fapt. Și tocmai aceasta trebuie să fie situația și în legătură cu Ucraina. Rusiei nu trebuie să i se acorde nici cel mai mic semnal că ar dispune de veto în ceea ce privește deciziile ce urmează să fie luate de NATO. Iar Ucraina și-a dovedit loialitatea deplină față de valori (valorile care stau la baza lumii euro-atlantice - n.red.). Și este, totodată, un angajament foarte puternic cel de a apăra militar, de a plăti sacrificiul suprem pentru apărarea acestor idei și valori. S-ar putea să vedeți că se efectuează din nou sondaje despre nivelul de angajament din diferite țări NATO cu privire la dispoziția oamenilor de a lua armele pentru a face același lucru (precum ucrainenii, de a apăra valorile euro-atlantice cu prețul vieții - n.red.). Asta este ceea ce face Ucraina. Și, prin urmare, apartenența Ucrainei la NATO va reprezenta o contribuție uriașă pentru capacitățile de apărare. Va fi un atu foarte mare pentru NATO din punct de vedere militar, în ceea ce privește întărirea capacităților de a apăra colectiv fiecare centimetru al teritoriului Alianței Nord-Atlantice.
Podul.ro: Ar trebui să ne așteptăm la o escaladare nucleară din partea Rusiei dacă, de exemplu, Ucraina este primită în NATO? Aceasta este una dintre cele mai mari temeri ale europenilor, dar nu numai, că în cazul în care se iau decizii curajoase în sprijinul Ucrainei, atunci va exista o escaladare nucleară. Ar trebui să ne temem cu adevărat de bombardarea nucleară a Londrei, Washingtonului ș.a.m.d., așa cum amenință constant propaganda Kremlinului? Așadar, ar trebui să ne așteptăm la o escaladare nucleară dacă luăm decizii curajoase precum primirea Ucrainei în NATO?
Ihor Prokopchuk: Ei bine, într-adevăr am observat recent escaladarea retoricii legate de amenințarea nucleară. Trebuie să existe o poziție foarte, foarte fermă a NATO, a Uniunii Europene în privința respingerii unei astfel de retorici, pentru a arăta foarte clar că este inacceptabilă. Nu văd situația în termenii unei probabilități de escaladare nucleară propriu-zisă dinspre partea rusă, dar ceea ce observăm sunt riscurile ca rușii să comită încă o crimă de război atroce prin desfășurarea unui atac terorist la centrala nucleară Zaporojie. Rușii pot desfășura din nou o operațiune sub steag fals. Ceea ce vedem este că rușii au efectuat pregătiri preliminare pentru executarea unui act terorist pe teritoriul centralei, respectiv niște fortificații militare care au fost construite acolo fiind totodată vorba zonele din perimetrul centralei nucleare ce au fost minate de militarii ruși. Iar această chestiune a fost deja confirmată de misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Astfel, observăm un pericol, o amenințare și, prin urmare, încurajăm cu tărie partenerii internaționali să fie foarte fermi în reacția lor pentru a preveni o astfel de evoluție a acțiunilor dinspre partea rusă, mai ales acum că avem exemplul distrugerii de către Rusia a barajului centralei hidroelectrice Kahovka. Acesta a fost cel mai grav dezastru ecologic și umanitar din Europa din ultimele decenii. Considerăm că reacția comunității internaționale la acest act de terorism ar fi trebuit să fie mai puternică, iar sancțiunile ce trebuie impuse regimului rus pentru o astfel de acțiune trebuie să fie semnificativ mai dure. De asemenea, presiunea trebuie crescută ca măsură preventivă pentru a-i descuraja să comită acte criminale similare în cazul altor obiective din Ucraina.
Vedeți video de la 1:08:45: