Varșovia: Ucrainei ar trebui să i se confere calea finlandeză și suedeză către aderarea la NATO, chiar dacă nu va exista "niciun consimțământ" ca țara să adere acum, pe parcursul războiului contra invadatorilor ruși!


Varșovia: Ucrainei ar trebui să i se confere calea finlandeză și suedeză către aderarea la NATO, chiar dacă nu va exista "niciun consimțământ" ca țara să adere acum, pe parcursul războiului contra invadatorilor ruși!

Ucrainei ar trebui să i se ofere aceeași cale pe care au urmat-o Finlanda și Suedia către aderarea la NATO, a precizat un consilier al președintelui polonez.

Într-un interviu acordat pentru ziarul regional "Polska Metropolia Warszawska", Marcin Przydacz, șef al Biroului pentru Politică Internațională al președintelui polonez, a declarat că țara sa vrea ca Ucraina să devină membră a NATO, dar, pe de altă parte, nu se poate nega faptul că aderarea "necesită condiții".

Ucraina fiind în război contra invadatorilor ruși, nu va exista "niciun consimțământ" ca țara să adere la NATO acum, a spus Przydacz, adăugând de altfel că această chestiune nu ar trebui să oprească aspirațiile Kyivului pentru aderare. 

"Polonia propune ridicarea relațiilor NATO-Ucraina de la nivelul Comisiei la Consiliu, ceea ce va acorda Ucrainei dreptul de a convoca reuniuni comune cu Consiliul Nord-Atlantic", a menționat Przydacz.

"Ucrainei ar trebui să i se arate o cale către Alianță similară cu cea care a fost conferită Finlandei și Suediei", a adăugat oficialul polonez. 

Przydacz.a mai zis că decizia privind acceptarea Ucrainei în NATO "ar trebui să fie o decizie strict politică luată de aliați și de Ucraina".

Referindu-se la Summitul NATO de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie,  Przydacz a reliefat că "ne dorim ca acest summit să ia decizii specifice, în primul rând în contextul consolidării securității Poloniei și a întregii noastre regiuni, dar și în ceea ce privește viitoarea aderare a altor țări la alianță". (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.