Ultima declarație a Casei Albe privind aderarea Ucrainei la NATO provoacă iritare la Kyiv: "Credem că o anumită reformă a rămas neterminată la nivel mondial! Partenerii noștri să nu mai privească înspre Moscova!"


Ultima declarație a Casei Albe privind aderarea Ucrainei la NATO provoacă iritare la Kyiv: "Credem că o anumită reformă a rămas neterminată la nivel mondial! Partenerii noștri să nu mai privească înspre Moscova!"

Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis joi, 6 iulie, că ar dori ca Statele Unire ale Americii să ia în considerare aderarea Ucrainei la NATO "fără să privească înspre Moscova".

"Am luat la cunoștință declarația purtătorului de cuvânt al Casei Albe conform căreia Ucraina trebuie să efectueze reforme pentru a îndeplini standardele NATO înainte de a se alătura Alianței.

Statele Unite sunt principalul aliat al Ucrainei în combaterea agresiunii armate rusești. Suntem extrem de recunoscători tuturor americanilor care sprijină Ucraina.

În afară de Ucraina, nu există altă țară din lume care să implementeze în prezent atâtea reforme în condițiile unui război de amploare ce se poartă pe teritoriul său. Transformările interne fundamentale vor continua în mod inevitabil în Ucraina. 

În același timp, credem că o anumită reformă a rămas neterminată la nivel mondial. Este vorba despre atitudinea Occidentului față de rolul Rusiei în arhitectura de securitate euro-atlantică.

De îndată ce partenerii noștri vor lua în considerare aderarea Ucrainei la NATO fără să privească înspre Moscova, va deveni clar că invitarea Ucrainei să se alăture Alianței în acest stadiu corespunde intereselor de securitate ale Aliaților și va reprezenta un pas important către restabilirea păcii în Ucraina și Europa în ansamblu, respectiv către prevenirea repetării agresiunii ruse în viitor", a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei prin vocea purtătorului de cuvânt Oleg Nikolenko. 

Anterior, Casa Albă a precizat că statele membre NATO vor decide cu privire la aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică după ce Kyivul va implementa reformele și va îndeplini toate cerințele.

Secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a amintit declarația președintelui Biden conform căreia "Ucraina ar trebui să facă reforme pentru a îndeplini aceleași standarde precum orice țară NATO înainte de a adera". 

"Președintele Biden crede că Ucraina poate face asta”, a adăugat aceasta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.