Prim-ministra Estoniei le cere aliaților din NATO să nu fie intimidați de amenințările teroriste ale Moscovei și să renunțe astfel la ambiguitatea privitoare la aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică


Prim-ministra Estoniei le cere aliaților din NATO să nu fie intimidați de amenințările teroriste ale Moscovei și să renunțe astfel la ambiguitatea privitoare la aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică

Discuțiile referitoare la simplele angajamente bilaterale de securitate față de Ucraina le-ar putea umbri pe cele privind aderarea țării la NATO, a transmis prim-ministrul estonian Kaja Kallas într-un interviu acordat pentru Financial Times pe 5 iulie.

Kallas a cerut ca Ucraina să primească un set de "pași practici, concreți" în ceea ce privește aderarea la NATO. 

Țările NATO sunt în continuare divizate cu privire la problema aderării Ucrainei.

O parte dintre țările NATO, în principal din Europa Centrală și de Est, solicită ca Ucraina să primească o propunere clară în cadrul summitului ce se va desfășura în perioada 11-12 iulie, inclusiv un proces de aderare simplificat. Cealaltă tabără optează pentru varianta ca Ucraina să primească garanții de securitate pe termen lung care să descurajeze o viitoare agresiune rusă, însă nu și un proces clar privind aderarea la NATO. 

Franța a indicat că este pregătită să ofere astfel de garanții, comparându-le cu un acord de securitate "în stil israelian". La un summit desfășurat pe 29 iunie la Bruxelles, liderii UE au transmis că intenționează să-și asume angajamentele de securitate pe termen lung față de Ucraina.

Aceste garanții se traduc în principal în angajamente pentru viitoarele transporturi de arme, ajutoare financiare și programe de antrenament.

Potrivit Kajei Kallas, aceasta reprezintă pur și simplu o continuare a ceea ce fac deja Aliații, neoferind de fapt Ucrainei nicio garanție suplimentară.

"Războiul nu va fi acolo atunci când descurajarea va fi credibilă", a spus premierul estonian. 

Kallas a mai precizat că unele țări evită să facă anumiți pași din pricina temerilor privitoare la arsenalul nuclear de care dispune Rusia. În acest context, șefa guvernului Estoniei le-a cerut partenerilor să nu fie intimidați de amenințările teroriste ale Moscovei.

Ucraina a solicitat aderarea la NATO în septembrie 2022. Deși a recunoscut că Ucraina nu poate intra în Alianță înainte de sfârșitul războiului, conducerea de la Kyiv le-a cerut Aliaților în mod repetat un "semnal clar" cu privire aderare, respectiv un set clar de pași ce trebuie întreprinși. (sursa: The Kyiv Independent)

Sursa foto: Jürgen Randma / riigikantselei

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.