Îngrijorări la Varșovia privind folosirea migranților drept armă de către Lukașenko în cooperare cu mercenarii Wagner


Îngrijorări la Varșovia privind folosirea migranților drept armă de către Lukașenko în cooperare cu mercenarii Wagner

Viceministrul polonez de Interne, Maciej Wąsik, a avertizat că mercenarii grupării rusești Wagner ar putea încerca să împingă migranți către granița Belarusului cu Polonia.

Grupul Wagner și-a consolidat prezența în Belarus după revolta eșuată împotriva autorităților ruse. Dictatorul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a pretins că a mediat conflictul între liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și președintele rus, Vladimir Putin. În urma negocierilor, Lukașenko a transmis că a decis să ofere un refugiu sigur mercenarilor Wagner în frunte cu Prigojin. 

"Acești mercenari sângerosi, adesea criminali, pot îndeplini toate tipurile de misiuni", a declarat marți viceministrul polonez de Interne, Maciej Wąsik, într-o intervenție la postul TV Republika.

"Așa cum se află în Belarus, ei pot împinge oamenii la granița poloneză", a adăugat Wąsik.

Grupul poate îndeplini, de asemenea, sarcini ofensive în direcția graniței cu Ucraina, respectiv poate reprezenta o potențială amenințare în contextul Summitului NATO de la Vilnius, întrucât Minsk este situat relativ aproape de capitala Lituaniei, a mai menționat Wąsik.

Summitul NATO se va desfășura în perioada 11-12 iulie.

"Ei vor îndeplini sarcinile pentru care sunt plătiți pentru a le îndeplini", a spus Wąsik. 

"Nu știm cine îi plătește și nici ce se va întâmpla când «acest cineva» încetează să-i plătească", a continuat oficialul polonez. 

Wąsik a mai precizat că, deși presiunea migrației la granița Polonia-Belarus este în creștere, situația e mult mai bună decât în urmă cu doi ani.

În 2021, Polonia s-a confruntat cu valuri de migranți, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, care au încercat să treacă în Polonia dinspre Belarus, asta după ce Lukașenko i-a invitat în țara sa sub o falsă promisiune că li se va oferi un acces facil în UE. Numărul trecerilor ilegale a scăzut rapid după ce Polonia a instalat un nou gard de frontieră dotat cu device-uri de supraveghere electronică.

Recent, guvernul de la Varșovia a decis să trimită întăriri la granița cu Belarus, atât prin creșterea numărului de polițiști, cât și de militari. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.