CNE Zaporojie reprezintă cea mai mare centrală nucleară din Europa, dispunând de șase reactoare VVER-1000. În urmă cu două zile, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat populația din zonă că rușii ar putea comite acte nesăbuite asupra centralei nucleare Zaporojie.
"Forțele armate ale Ucrainei informează oficial cetățenii despre posibila pregătire, în viitorul apropiat, a unei provocări pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, care este ocupată de teroriștii ruși din 4 martie 2022", este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook.
În cele ce urmează vom detalia cel mai negru atac terorist pe care rușii îl pot comite în cazul centralei nucleare Zaporojie. Este vorba despre distrugerea simultană a carcasei tuturor reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, respectiv distrugerea reactoarelor.
Carcasa ermetică a reactoarelor centralei nucleare Zaporojie are rolul inclusiv de a le proteja de influențele externe. Acestea pot conta în dezastre naturale, accidente de avion, atacuri teroriste, respectiv explozii. Chiar dacă s-a prevăzut o anumită marjă de siguranță, există și o limită. Impactul unui focos suficient de puternic, de pildă o rachetă sau o bombă, poate duce la deteriorarea carcasei. Pe de altă parte, simpla deteriorare a carcasei nu va presupune și deteriorarea reactorului.
Pentru deteriorarea reactorului, este necesar să se lovească de mai multe ori același loc cu proiectile de înaltă precizie. Primele 1-2 proiectile străpung carcasa ermetică, iar cele ulterioare, lovind aceeași porțiune, pot deteriora reactorul. În cazul în care toate carcasele și reactoarele sunt deteriorate, nu poate fi exclus ca efectele să afecteze pe deplin teritoriul pe o rază de 100-200 de kilometri. Radiațiile pot fi resimțite însă pe o distanță mult mai mare, foarte relevante fiind direcția și puterea vântului.
Răspândirea radiațiilor
În primul rând, zonele din proximitate vor fi afectate de norul de radiații. Însă, norul de radiații, fiind purtat de vânt, se poate răspândi pe o suprafață de 2 milioane de kilometri pătrați. În ceea ce privește zona de excludere din proximitatea centralei, aceasta poate ajunge la 30.000 de kilometri pătrați. Luând în considerare locația centralei, poluarea va afecta o zonă mare din Ucraina, Federația Rusă, precum și Georgia, Turcia, respectiv Bulgaria.
În cazul vântului dominant din direcția vest sau sud-vest, regiunile Ucrainei Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkiv, Herson, Donețk și Lugansk sunt cele ce vor fi afectate. La fel și regiunile de frontieră ale Federației Ruse (Rostov, Voronezh, Belgorod, Kursk). Vânturile pot transporta radiații în Europa. Dezastrul ar putea devasta cea mai mare parte a Europei, Federația Rusă și Marea Mediterană.
Dacă în ziua catastrofei predomină vânturile de nord sau de nord-est, regiunile adiacente ale Ucrainei - Dnipropetrovsk, Zaporojie, Herson și Nicolaev, Peninsula Crimeea - sunt cele ce se vor afla în calea norilor radioactivi.
Nivelul acestui fond radioactiv nu va duce imediat la moartea oamenilor. Nimeni nu va muri imediat, dar vor fi pagube economice majore, întrucât va exista o zonă de excludere semnificativă. Consecințele pot să nu apară imediat, dar pe termen lung vor fi foarte grave.
2 milioane de ucraineni vor trebui să fie relocați imediat. De asemenea, pentru a ameliora consecințele catastrofei, va fi necesară implicarea a peste un milion de persoane.
Ce se întâmplă cu resursele acvatice
Centrala nucleară din Zaporojie este situată pe malul lacului de acumulare Kahovka al râului Nipru. Lacul de acumulare Kahovka va fi poluat, urmat de râul Nipru. Particulele radioactive vor ajunge în Marea Neagră. Aproximativ pentru o perioadă de până la 200 de ani, apa Niprului nu va putea fi folosită nici pentru băut, nici în scopuri tehnice.
Creșterea numărului de boli canceroase ale glandei tiroide, respectiv riscurile altor tipuri de cancer
Izotopii radioactivi ai iodului de cesiu și, în cantități mai mici, stronțiul vor fi eliberați în mediu. La fel s-a întâmplat după accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl.
Pe parcursul accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl, combustibilul a rămas în reactorul aflat în funcțiune. Mulți radionuclizi cu durată scurtă și lungă de viață s-au acumulat în combustibilul rămas în reactorul respectiv. Dar în prima zi după accident, radiațiile emise au fost dominate de nuclizi de scurtă durată, care la acea vreme nu avuseseră încă timp să se degradeze.
Nuclizii de scurtă durată din trei reactoare nefuncționale de la centrala nucleară Zaporojie s-au degradat de multă vreme, astfel încât nivelul de radiație din ei este mai scăzut. În unitatea de alimentare care a fost oprită din cauza bombardamentelor la începutul lunii august 2022, unii dintre nuclizii cu durată scurtă de viață, cum ar fi iodul 131, s-au degradat, dar nu toți. De exemplu, cesiul 134 are un timp de înjumătățire de 2 ani, iar cesiul 137 de 30 de ani.
Astfel, este foarte probabil ca Federația Rusă să folosească centrala nucleară de la Zaporojie ca pe un instrument pentru a se juca cu temerile Occidentului cu privire la un dezastru nuclear. E un instrument prin care Federația Rusă încearcă să taie elanul Occidentului de a interveni, respectiv de a oferi Ucrainei sprijinul militar necesar pentru contraofensivă. În plus, rușii pot folosi efectiv centrala nucleară de la Zaporojie ca pe un scut care să prevină loviturile forțelor de apărare ucrainene asupra trupelor și echipamentelor ruse.
Traducerea imaginii din deschiderea articolului:
- Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa
- Se află sub ocupație rusă din 4 martie 2022
- Aproximativ 100 de angajați ai centralei sunt torturați în captivitate
- Rusia a plasat în jur de 50 de echipamente militare și până la 500 de soldați pe teritoriul centralei
- 6 reactoare sunt complet încărcate cu combustibil nuclear
- Centrala nucleară Zaporojie dispune de un depozit pentru combustibil nuclear uzat - 174 de containere de beton
- Populația din Energodar înainte de ocupația rusă era de aproximativ 52.000 de oameni
Ce se întâmplă în cazul unei scurgeri de radiații
N1: 40 km - poluare periculoasă
N2: 50 km - evacuarea de urgență obligatorie a populației
N3: 100 km - poluare semnificativă