Ankara destructurează încă o dată o rețea Mossad care acționa de pe teritoriul Turciei


  • ACP
  • Jul 4, 2023 18:40
  • 1489
Ankara destructurează încă o dată o rețea Mossad care acționa de pe teritoriul Turciei

Organizația Națională de Informații (MIT) din Turcia a dat încă o lovitură de senzație agenției de informații israeliene Mossad, după ce a descoperit o rețea de 56 de agenți care îi aparține acesteia și care spionau cetățenii non-turci din țară.  

Potrivit MIT, o operațiune a unității de contrainformații a agenției ce a avut loc în colaborare cu Filiala Antiterorism a Departamentului de Poliție din Istanbul a dus la reținerea a șapte persoane care au mărturisit că lucrează pentru Mossad, potrivit publicației turce Sabah. Agenția turcă a arătat că cei șapte suspecți se numără printre 56 de agenți legați la un total de nouă rețele, supravegheate fiecare de câte un agent Mossad cu sediul în Tel Aviv.  

Spionii adunau informații biografice despre cetățenii străini printr-o metodă de rutare online, urmăreau mișcările vehiculelor prin GPS, piratau rețele protejate prin parolă, bazate pe dispozitive Wi-Fi și supravegheau locații private, dar se ocupau și de urmărirea fizică a unor ținte determinate.  

Grupul era format din cetățeni din diverse țări din Orientul Mijlociu, care au folosit mai multe site-uri web false în mai multe limbi, în principal arabă, pentru a obține locații tehnice și adrese IP reale, conform MIT.  

Comunicările dintre agenții Mossad din Turcia și din străinătate se făceau prin linii de telefonie mobilă de unică folosință deținute de persoane false în Spania, Anglia, Germania, Suedia, Malaezia, Indonezia și Belgia.  

Pentru operațiunile din Turcia Mossad deținea așa-zise birouri în diverse domenii de afaceri în Malaezia, Indonezia și Suedia, dar toate operațiunile erau gestionate în realitate din capitala israeliană.  

Un agent Mossad cu nume de cod "Shirin Alayan" a cărui identitate reală nu a putut fi determinata de MIT, a folosit o linie telefonică germană pentru a-l instrui pe un palestinian pe nume "Khaled Nijim" să creeze platforme de știri false precum najarland.com, almeshar.com, nasrin-news.com și hresource.co.uk, care prezentau exclusiv articole pentru a atrage ținte, care dacă dădeau click pe link-urile enumerate permiteau rețelei să se infiltreze în telefoanele lor.

MIT a descoperit și faptul că Mossad-ul și-a trimis spionii de origine arabă din Istanbul în Liban și Siria pentru a aduna informații și a marca anumite locații pentru a fi lovite de dronele armate. Agenții sirieni și libanezi care lucrează în Istanbul au fost, de asemenea, trimiși la Beirut pentru a supraveghea municipalitatea Haret Hreik și au descoperit coordonatele exacte ale unei clădiri ocupate de Hezbollah libanez, precum și identitățile personalităților militare și politice de nivel înalt ale grupului care locuiesc la etajele superioare ale clădirii.  

Spionii Mossad din Alep (Siria), Mohammed Filli și Abdullah Fellaha, au descoperit biroul lui Hisham Younis Yahya Qafisheh, CEO-ul sirian al unei companii de investiții imobiliare din districtul Kağıthane din Istanbul și au plănuit un jaf pentru a-i lua telefonul, dar și o spargere în apartamentul lui din districtul Bașakșehir, pentru a-i fura computerele și documentele. Filli și Fellaha au fost implicați și în supravegherea unei fundații și a mai multor cetățeni egipteni din Istanbul, inclusiv a unui jurnalist disident, a unui medic și a unui operator la un birou de schimb valutar.  

Mossad a trimis zeci de spioni, printre care s-au aflat și cetățeni turci, în excursii turistice secrete cu trei escale - în Serbia, apoi în Dubai și, într-un final, în capitala Thailandei, Bangkok - trei locuri care nu necesită viză pentru cetățenii turci. Conform MIT, în Bangkok agenții ar fi fost duși la un centru Mossad pentru a fi instruiți. Un agent Mossad care este cetățean turc, pe nume Okan Albayrak, ar fi fost învățat în Bangkok să redacteze rapoarte, să supravegheze ținte, să facă fotografii, să observe și să analizeze informații și să pună dispozitive de urmărire prin satelit pe vehicule, dar și să se sustragă și să scape de serviciile de informații precum MIT. (sursa: AICI)

Podul.ro a relatat în alte articole că MIT a mai descoperit rețele de spioni aparținând Mossad și în decembrie 2022, dar și anul acesta în mai, ceea este într-adevăr o performanță de excepție a serviciilor de informații din Turcia, performanță ce nu poate fi în niciun fel comparată cu (in)activitatea serviciilor române de informații. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.