Cazul jucătorului de hochei arestat în Polonia sub acuzația de spionaj pentru Moscova. Motivele pentru care serviciile de informații ruse se axează pe racolarea sportivilor


Cazul jucătorului de hochei arestat în Polonia sub acuzația de spionaj pentru Moscova. Motivele pentru care serviciile de informații ruse se axează pe racolarea sportivilor

Jucătorul de hochei Maksim Sergeyev, suspectat că a spionat în Polonia pentru serviciile de informații ruse, ar fi fost plătit în criptomonede. Se presupune că a cooperat cu serviciile ruse din motive financiare.

Rusul în cauză, sportiv al clubului polonez Zaglebie Sosnowiec, este, conform constatărilor Agenției de Securitate Internă (ABW) și ale parchetului, al 14-lea membru al unei rețele de spionaj care operează în Polonia. Rețeaua cu pricina a avut misiunea de a efectua recunoașterea infrastructurii critice, inclusiv a rutelor feroviare din apropierea graniței cu Ucraina. 

Jucătorul de hochei în vârstă de 20 de ani a fost arestat pe 11 iunie. Procurorii l-au pus sub acuzarea de "participare la un grup infracțional organizat și acțiuni pentru servicii de informații străine împotriva intereselor Republicii Polone". Dacă judecătorii îl vor găsi vinovat, Sosnowiec va sta zece ani la închisoare.

Acesta se afla în Polonia din octombrie 2021 și ar fi fost recrutat de serviciile ruse relativ recent. Inițial a primit sarcina de a lipi pe clădiri inscripții cu un conținut destinat, printre altele, să trezească sentimentul anti-ucrainean. Scopul era totodată de a răspândi dezinformarea și propaganda rusă care vizează politica NATO, respectiv cea a Guvernului de la Varșovia. 

Mai târziu, a primit sarcina de a fotografia obiective de infrastructură critică, inclusiv căi ferate, unități militare, puncte de trecere a frontierei, respectiv un aeroport. Serviciile ruse erau interesate de rutele feroviare din apropierea frontierei cu Ucraina, vizate fiind transporturile de armament.

Meciurile în deplasare i-au oferit jucătorului de hochei o oportunitate de a acționa. Potrivit parchetului, acesta "a efectuat recunoașterea infrastructurii critice în mai multe provincii". Autoritățile poloneze au menționat că dovezile confirmă "implicarea și participarea activă" a acestuia în îndeplinirea sarcinilor. Potrivit anchetatorilor, jucătorul de hochei i-a informat pe superiorii săi cu privire la rezultatele recunoașterii, pentru care a fost plătit în mod regulat.

"Sportivii sunt folosiți pentru diverse sarcini de informații, cel mai adesea munca de curierat. Este posibil ca rușii, căutând surse, să fi constatat faptul că în liga poloneză de hochei ar fi fost un rus ce putea îndeplini niște sarcini. Din câte se știe, nu erau complicate, dar necesitau capacitatea de a face poze în camuflaj, de a opera echipamente de comunicații și de a transmite fără cusur astfel de informații", a declarat Piotr Niemczyk, fost director adjunct al Consiliului de Informații al Oficiului pentru Protecția Statului.

Rețeaua de spionaj era formată în principal din bieloruși și (trei) ucraineni. Primele persoane au fost depistate la mijlocul lunii martie, iar altele la scurt timp după.

Suspecții pregăteau și acte de sabotaj. 

Rețeaua s-a concentrat pe voievodatul Subcarpatia, pentru că pe acolo tranzitează trenurile spre Ucraina, respectiv pe Jasionka, unde se află un aeroport de importanță strategică pentru aprovizionarea Ucrainei cu echipamente. 

Pe lângă camerele montate, rețeaua urma să monteze transmițătoare GPS pe trenurile care transportau echipamente pentru Ucraina. Potrivit unor informații neoficiale, mai multe dispozitive au fost descoperite în timpul verificării zonei înainte de vizita în Polonia (din februarie anul acesta) a președintelui american Joe Biden. Agenții serviciilor de informații poloneze au avut misiunea de a scana zonele cu privire la semnalele suspecte. Device-urile în cauză au emis, conform informațiilor neoficiale, o serie de astfel de semnale. (sursa: The Warsaw Voice

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.