China încearcă să distanțeze Japonia și Coreea de Sud de SUA, oferindu-le posbilitatea unei noi alianțe trilaterale


  • ACP
  • Jul 4, 2023 15:12
  • 1167
China încearcă să distanțeze Japonia și Coreea de Sud de SUA, oferindu-le posbilitatea unei noi alianțe trilaterale

Beijingul a început să curteze Japonia și Coreea de Sud prin fostul șef al Externelor, Wang Yi, care a lansat un apel către cele două țări de a promova un sentiment de "autonomie strategică" față de Occident și de a coopera cu China pentru a "revitaliza Asia".

Majoritatea americanilor și a europenilor nu pot deosebi China, Japonia și Coreea de Sud, le-a transmis luni Wang Yi oficialilor japonezi și sud-coreeni care participă la un forum trilateral în orașul Qingdao de pe coasta de est, un eveniment anual organizat de Beijing, Tokyo și Seul din 2011.

"Nu poți fi niciodată un occidental; oricât de blond îți vopsești părul, cât de ascuțit îți modelezi nasul, nu poți deveni niciodată european sau american, nu poți deveni niciodată occidental", le-a spus Wang oaspeților japonezi și sud-coreeni, potrivit CNN. 

"Trebuie să știm unde ne sunt rădăcinile", a mai spus Wang, cerând apoi Japoniei și Coreei de Sud să colaboreze cu China pentru a "prospera împreună, revitaliza Asia de Est, revitaliza Asia și aduce beneficii lumii".

Ministerul chinez de Externe a explicat într-un comunicat că Wang Yi a vorbit luni, la ceremonia de deschidere a forumului, în efortul de a "trimite un semnal clar" cu privire la potențialul de regrupare a trio-ului format din China, Japonia și Coreea de Sud.

Fostul șef al Externelor Chinei a cerut Japoniei și Coreei de Sud "să promoveze valorile asiatice incluzive, să promoveze un sentiment de autonomie strategică, să mențină unitatea și stabilitatea regională, să opună rezistență față de revenirea mentalității Războiului Rece și să fie libere de constrângerea intimidării și a hegemoniei", se spune în comunicatul Ministerului.  

Potrivit Ministerului de Externe, Wang a acuzat Statele Unite, spunând că "anumite puteri majore din afara regiunii exagerează diferențele ideologice" pentru a crea confruntare și diviziune, pentru a viza câștiguri geopolitice. 

"Dacă această tendință este lăsată să se dezvolte, nu numai că va interfera serios cu progresul lin al cooperării trilaterale, dar va agrava și tensiunea și confruntarea în regiune", a mai adăugat Wang.  

În condițiile în care Japonia și Coreea de Sud sunt într-o perioadă de consolidare a alianței cu Statele Unite tocmai din cauza agresivității Chinei și a aliatei sale, Coreea de Nord, în politica externă din regiune, e greu de crezut că încercarea Beijingului de a forma o alianță cu cele două tari poate avea succes.

Probabil însă că Beijingul crede că merită să încerce să seducă cele două țări, deși încercarea aceasta nu poate să pară decât ridicolă și stranie pentru orice observator serios al politicii Chinei comuniste din ultimii ani. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.