Desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul Poloniei. Guvernul de la Varșovia își motivează solicitarea: "Nu vrem să stăm cu mâinile-n sân în timp ce Putin escaladează un alt tip de amenințare!"


Desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul Poloniei. Guvernul de la Varșovia își motivează solicitarea: "Nu vrem să stăm cu mâinile-n sân în timp ce Putin escaladează un alt tip de amenințare!"

Polonia a solicitat vineri să se alăture programului NATO de partajare nucleară. Solicitarea vine în contextul în care Kremlinul desfășoară arme nucleare pe teritoriul Belarusului. 

Programul în cauză face parte din politica NATO de descurajare nucleară și permite țărilor membre care nu dispun de arme nucleare să participe la planificarea utilizării lor de către Alianța Nord-Atlantică. Armele sunt găzduite de anumite țări, dar rămân sub controlul SUA. 

În septembrie 2022, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia a purtat discuții cu SUA despre posibilitatea ca Polonia să se alăture programului de partajare nucleară.

Vorbind astăzi la Bruxelles, unde a participat la un Summit UE, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că Varșovia vizează în mod activ să se alăture programului.

"Nu vrem să stăm cu mâinile-n sân în timp ce Putin escaladează un alt tip de amenințare", a subliniat premierul polonez. 

Morawiecki a adăugat că decizia finală va reveni SUA. 

Începând cu noiembrie 2009, au fost desfășurate arme nucleare, ca parte a programului, în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.

Pe 25 mai 2023, miniștrii apărării de la Moscova și Minsk au semnat documente privind desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. 

În data de 16 iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că primele arme nucleare tactice rusești se află deja în Belarus, iar finalizarea transferului se va produce până la sfârșitul anului. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.