Zecile de mii de cadavre rămase neidentificate în Ucraina au determinat guvernul de la Kyiv să ceară ajutorul Japoniei pentru identificarea lor


  • ACP
  • Jun 29, 2023 18:24
  • 1055
Zecile de mii de cadavre rămase neidentificate în Ucraina au determinat guvernul de la Kyiv să ceară ajutorul Japoniei pentru identificarea lor

Existența a zeci de mii de cadavre din Ucraina rămase neidentificate a determinat guvernul de la Kyiv să ceară ajutorul autorităților japoneze, conform unui anunț făcut joi de Agenția Națională de Poliție din Japonia. Potrivit datelor din Ucraina, în țară există zeci de mii de cadavre neidentificate, iar guvernul de la Kyiv a vizat accelerarea procesului de identificare a cadavrelor încă din primăvară, după perioada de suspendare a acestei operațiuni în timpul iernii.

După ce Kyivul a contactat Ambasada Japoniei în Ucraina prin Programul de Dezvoltare al ONU, cerând profesioniștilor japonezi să-și împărtășească experiența în identificarea unui număr foarte mare de cadavre, Japonia a lansat un program de ajutorare în cadrul căruia care mai mulți polițiști din Ucraina vor învăța tehnici criminalistice de la omologii lor japonezi.  

"În ceea ce privește numărul (de autopsii în masă - n.red.), poliția japoneză are experiență și credem că ar trebui să ajutăm", a declarat un oficial de la Agenția Națională de Poliție din Japonia. 

Specialiștii  ucraineni care vor merge în Japonia vor vizita Agenția, Institutul Național de Cercetare a Științei Poliției, Poliția Prefecturală Fukushima și secția Azabu a Departamentului de Poliție Metropolitană din Tokyo, unde vor fi instruiți cu privire la procedurile de autopsie în masă, la modul de colectare a specimenelor în acest proces, precum și la modalități de a efectua eficient analizele ADN.

Profesioniștii japonezi au experiență în identificarea unui număr masiv de cadavre după dezastrul cutremurului cu magnitudinea 9 urmat de tsunamiul devastator care a lovit estul Japoniei la 11 martie 2011. De la acel moment, poliția japoneză a finalizat 15.830 de autopsii pe cadavre din prefecturile Iwate, Miyagi și Fukushima, reușind să identifice 99,7% din acest total (14.632 de cadavre).

Pe lângă ajutorul privind identificarea celor decedați, Kyivul dorește să afle cum a gestionat Japonia îngrijirea sănătății mintale a membrilor familiilor acestora, dar și a celor implicați în efectuarea autopsiilor, conform Agenției Naționale de Poliție din Japonia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.