Rusiei trebuie să i se dea de înțeles că este ireversibilă aderarea Ucrainei la NATO! Viceministrul ucrainean de Externe explică de ce e vitală o abordare fermă la Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius


Rusiei trebuie să i se dea de înțeles că este ireversibilă aderarea Ucrainei la NATO! Viceministrul ucrainean de Externe explică de ce e vitală o abordare fermă la Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius

Pentru Kyiv, un rezultat de succes la Summitul NATO ce se va desfășura în iulie la Vilnius ar consta în stabilirea de către Alianța Nord-Atlantică a unui algoritm clar pentru aderarea Ucrainei.

"Summitul de la Vilnius poate fi considerat un succes dacă aliații fac un pas decisiv dinspre formularea vagă referitoare la faptul că Ucraina va deveni membră NATO către un algoritm clar care va arăta cum și când se va întâmpla acest lucru", a declarat viceministrul de Externe al Ucrainei, Yevhen Perebynis.

Dacă Rusia conștientizează că procesul privind aderarea Ucrainei la NATO este ireversibil, ar putea urma o detensionare, întrucât Kremlinul va rămâne fără pretextul formal al războiului, consideră Perebyinis.

"De facto, Ucraina este deja membră NATO și apără efectiv flancul estic. Pentru a recunoaște în sfârșit această realitate, trebuie să renunțăm la miturile pe care Rusia le-a propagat printre membrii NATO de ani de zile prin explicația potrivit căreia apartenența Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică reprezintă cea mai neagră dintre liniile roșii. Acest lucru va ajuta la depășirea șantajului rusesc", a spus Perebyinis.

Nu în cele din urmă, Perebyinis și-a exprimat convingerea că Rusia va accepta aderarea Ucrainei la NATO la fel de repede cum a acceptat aderarea Bulgariei, a statelor baltice sau a Finlandei. (sursa: Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.