Musulmanii din Italia sunt alarmați de o lege propusă de coaliția de dreapta de la guvernare, care ar putea închide sute de spații de rugăciune islamice daca va fi adoptată.
Proiectul prezentat de partidul Frații Italiei, al premierului Giorgia Meloni, va viza spațiile de rugăciune care nu sunt în moschei sau cele care nu au primit niciodată aprobare oficială pentru a fi folosite ca spatii pentru cult, cum ar fi sediile diferitelor organizații culturale musulmane, acuzate în unele cazuri că ar fi școli și refugii ale extremismului.
Potrivit unui raport al Uniunii Comunităților și Organizațiilor Islamice din Italia (UCOII) publicat în 2017, în Italia existau la acea vreme 1.217 de spații de rugăciune musulmană, dar numai șase dintre acestea sunt oficial moschei și aproximativ alte 50 au fost autorizate să fie folosite pentru cult. Restul au fost clasificate ca asociații culturale, dar au fost folosite și ca spații de rugăciune, majoritatea fiind amenajate în spații improprii precum apartamente, garaje, depozite și subsoluri, potrivit raportului UCOII.
Proiectul de lege are o prevedere care ar permite rugăciunile în acele spații doar dacă activitățile de cult vor fi reglementate printr-un acord cu statul italian, acord ce nu există în cazul musulmanilor. Musulmanii sunt cel mai mare grup religios din țară ce nu are un astfel de acord cu statul.
Fabrizio Rossi (foto 1), parlamentarul Fraților Italiei care a elaborat proiectul de lege, a declarat că va forța centrele culturale să obțină permisiunea dacă mai vor să-și folosească spațiile pentru rugăciune. El a susținut că legea va respecta libertățile religioase ale tuturor, protejate de Constituția Italiei, potrivit procesului-verbal al primei dezbateri în comisia parlamentară.
"În ultimul deceniu am observat o proliferare pe scară largă a asociațiilor de promovare socială, care au de facto, ca funcție predominantă sau exclusivă, aceea de a gestiona locuri de cult pentru comunitățile islamice în clădiri care nu îndeplinesc cerințele urbanistice, structurale și de siguranță necesare pentru o astfel de utilizare", se spune în preambul proiectul de lege.
Potrivit liderilor comunităților musulmanilor din Italia, aceștia au fost nevoiți să recurgă la deschiderea unor astfel de centre culturale și să le folosească drept spații de rugăciune deoarece obținerea autorizației de utilizare a unei clădiri ca loc de cult este un proces foarte lung, greoi și costisitor în Italia și, mai mult decât atât, încercările de a construi moschei au fost adesea întâmpinate cu ostilitate de către autoritățile și populațiile locale, potrivit Anadolu Agency. (sursa: AICI)