Semn că România își face datoria în cadrul lumii libere. Teroristul mediatic Soloviov cere bombardarea țării noastre cu arme nucleare: "Nu va mai exista!"


Semn că România își face datoria în cadrul lumii libere. Teroristul mediatic Soloviov cere bombardarea țării noastre cu arme nucleare: "Nu va mai exista!"

Iritat fiind că România ar putea fi țara unde vor fi antrenați piloții ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16, cel dintâi propagandist al Kremlinului, teroristul Vladimir Soloviov, a trecut la amenințări nucleare.

"Înseamnă că România nu va mai exista. Înseamnă că România va trebui atacată cu arme nucleare tactice", a spus Soloviov, conform Digi24, declarația teroristă cu pricina nefiind de altfel o surpriză, această vuvuzea a Kremlinului amenințând nuclear săptămânal varii țări care sprijină Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși. 

Amenințarea teroristului mediatic Soloviov demonstrează faptul că, în pofida tăcerii autorităților de la București, România își face datoria în cadrul lumii libere în ceea ce privește contracararea amenințării rusești. 

Vedeți video:


De altfel, tot săptămâna aceasta, așa-zisul guvernator al Hersonului ocupat, teroristul rus Vladimir Saldo, amenința că trupele ruse vor lovi podul Giurgiulești-Galați, ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra podului Ciongar, care leagă regiunea ucraineană Herson de Crimeea și este strategic pentru armata rusă.

Iar acum trompetele Kremlinului sunt siderate de progresele care se fac la nivel internațional în ceea ce privește dotarea armatei Ucrainei cu avioane de luptă F-16. Mai multe țări occidentale privesc România drept o posibilă locație unde să fie antrenați piloții ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16, au precizat pentru Politico trei persoane care dispun de informații despre aceste planuri. Acesta reprezintă un semnal conform căruia statele NATO sunt pe punctul de a începe un program în urma căruia avioanele de luptă de producție americană ar putea ajunge deasupra cerului ucrainean în câteva luni.

"România este una dintre locațiile pe care coaliția le vizează pentru a găzdui antrenamente", a spus un oficial occidental.

Coaliția internațională lucrează la negocierea unui contract prin prisma căruia programul de antrenamente pe avioanele F-16 să se desfășoare într-un sit din România, au declarat actualii și foștii oficiali ai Pentagonului, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Programul de antrenament va fi probabil coordonat de Lockheed Martin, compania care construiește avioanele F-16. 

Un purtător de cuvânt al Lockheed Martin a întărit comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloți ucraineni pentru a pilota și întreține avioanele F-16 imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Olanda și Danemarca conduc efortul multinațional de pregătire a piloților, dar partenerii internaționali nu au rezolvat încă problema referitoare la țările care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme existența dezbaterii privind propunerea de a-i instrui pe piloții ucraineni în România. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar problema despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă rezolvată.

"Livrarea de F-16 nu se află pe masa discuțiilor acum. Lucrăm din greu (alături de Danemarca) pentru a începe pregătirea piloților ucraineni pe (avioanele) F-16 cât mai curând posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei americane Lockheed Martin. 

"Livrarea necesită un proces decizional separat", a continuat acesta. 

Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un "concept" în timp util pentru Summitul NATO de la Vilnius, ce se va desfășura în luna iulie, respectiv că antrenamentul va începe mai târziu în această vară.

"În ultimele săptămâni am avut mai multe oportunități de a discuta cu colegii mei despre posibilele modele de pregătire a piloților ucraineni și a personalului de sprijin pentru avioanele F-16. Sunt foarte încântat să văd că această coaliție din spatele pregătirii piloților și personalului de sprijin pentru F-16 se extinde în mod continuu. Va fi un pas strategic important pe termen lung", a declarat Poulsen. 

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a primit săptămâna trecută o informare despre progresul coaliției, a declarat acesta în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că "mai este mult de lucru".

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 second-hand achiziționate din Portugalia și a decis să cumpere alte 32 de avioane din Norvegia. Pe de altă parte, Bucureștiul a aprobat recent un plan pentru achiziționarea mai avansatului model F-35.

România joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO. Această misiune constă într-un grup de lucru internațional dedicat patrulării continue a cerurilor europene pentru a se reacționa rapid față de încălcările spațiului aerian. Țările NATO se confruntă în mod regulat cu situația în care au de interceptat avioane rusești care zboară în zonă.

Întrebat dacă sunt în desfășurare negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul Apărării de la București nu a confirmat și nici nu a infirmat informația. 

Comentând mai pe larg, ministerul a transmis miercuri că România "salută inițiativa stabilirii unei coaliții de aliați NATO cu scopul de a instrui piloții pentru F-16".

"Reiterăm că România lucrează îndeaproape cu aliații săi NATO, cu partenerii UE, cu partenerii săi strategici, respectiv cu conducerea Ucrainei, pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista în mod eficient agresiunii și ocupării ilegale a teritoriului suveran al Ucrainei", a mai transmis Ministerul Apărării de la București. 

Alături de Danemarca și Olanda, coaliția de pregătire a piloților ucraineni include, de asemenea, Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia. Piloții ucraineni vor urma mai întâi un curs de pregătire de bază și un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucția pe avioane, a anunțat guvernul britanic săptămâna trecută. 

Întrebat săptămâna aceasta, la Salonul aeronautic de la Paris, despre planurile ca piloții ucraineni să piloteze F-16, Frank St. John, directorul operațional al Lockheed Martin, a răspuns că firma americană este pregătită să modifice avioanele, să ofere instruire sau, dacă este necesar, să construiască noi F-16 pentru a suplini avioanele ce vor fi donate Ucrainei. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.