Fără o înfrângere militară a Rusiei, excluderea acesteia din comunitatea internațională, inclusiv din Organizația Națiunilor Unite, va fi imposibilă, a declarat ambasadorul Poloniei la ONU, Krzysztof Szczerski, într-o emisiune a postului online de radio RMF24.
Szczerski a amintit că același lucru s-a întâmplat cu Germania nazistă – doar înfrângerea din cel de-al Doilea Război Mondial a dus la consecințe politice.
"Dacă se ajunge la punctul în care Rusia pierde acest război, vom avea o situație complet nouă – lumea trebuie rearanjată", a explicat diplomatul.
Potrivit diplomatului polonez, lumea este în continuare dominată de credința că este necesar să dialogăm cu Rusia, chiar și în pofida războiului în desfășurare.
"Diplomația presupune să vorbim chiar și cu cei care sunt bandiți. Prin urmare, deși nu există niciun avans pe front, toată lumea crede că într-o zi va trebui să ne așezăm la masa negocierilor cu Rusia. Astfel, acest lucru nu poate fi exclus", a zis Szczerski.
Szczerski a reiterat că Rusia participă în prezent la toate discuțiile purtate în cadrul ONU.
"Desfășurăm negocieri, de exemplu, asupra unui număr mare de decizii privitoare la problemele politicilor de dezvoltare în lume. Rusia dorește foarte mult să se poziționeze ca apărător al țărilor sărace din, de pildă, fostele state coloniale. Nu numai că este foarte ofensivă, dar Rusia nu e deloc rușinată de ceea ce face. Diplomații ruși sunt la fel de agresivi și ofensivi pe cât încearcă să fie armata lor pe front", a spus ambasadorul Poloniei la ONU.
Diplomatul polonez a punctat pe de altă parte faptul că în prezent Rusia nu mai este aleasă în cadrul unor varii organisme și comitete ale ONU.
"Încercăm să blocăm Rusia oriunde este posibil, iar noi înșine încercăm să ne conducem campaniile cu succes, astfel încât să fim aleși pe rând. Am fost aleși recent în Consiliul Economic și Social, unde Rusia este blocată de acțiunile noastre. Noi vrem să convertim prezența Rusiei în prezența țărilor din regiunea noastră", a subliniat ambasadorul Poloniei la ONU.
Merită reamintit că SUA au început să elaboreze o propunere de reformă a Consiliului de Securitate al ONU – cel mai influent organism din sistemul dreptului internațional – care presupune extinderea numărului de membri pentru o mai bună reprezentare a regiunilor lumii.
În septembrie 2022, în timpul unei sesiuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, președintele american Joe Biden a confirmat că sprijină extinderea numărului de membri permanenți și nepermanenți ai Consiliului de Securitate.
Chestiunea a devenit deosebit de acută, având în vedere invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, întrucât Rusia are drept de veto și poate bloca orice decizie care ar face-o responsabilă pentru încălcarea dreptului internațional. (sursa: Ukrainska Pravda)