Evaluarea Comisiei de la Veneția e aproape identică cu reproșurile MAE față de legea minorităților din Ucraina. Experții și jurnaliștii noștri au acum o criză de cecitate acută


Evaluarea Comisiei de la Veneția e aproape identică cu reproșurile MAE față de legea minorităților din Ucraina. Experții și jurnaliștii noștri au acum o criză de cecitate acută

Mâine ar trebui să apară evaluarea Comisiei Europene asupra progreselor Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Pe surse Reuters a anunțat că Ucraina a îndeplinit două din cele 7 obiective. Nu am văzut nimic deocamdată despre progresele Republicii Moldova, parcă aveau 9 obiective de atins. Despre Georgia nu știu ce să mai zic, nu mai par foarte hotărâți.

Între timp Comisia de la Veneția a publicat două evaluări ale noilor legi ucrainene, legea anti-oligarhi și legea privind minoritățile naționale - în ambele cazuri concluzia este că nu sunt respectate prevederile Convenției Europene privind Drepturile Omului. Experții din România au fost încântați de legea anti-oligarhi, acum nu văd nici o mișcare după evaluarea Comisiei de la Veneția; cât privește legea minorităților din Ucraina experții și jurnaliștii noștri au fost într-o ușoară fază de delir, cu jumătate de an în urmă acuzau guvernul României că „românizează moldovenii” și MAE de la București că s-a înfrățit cu Ungaria împotriva Ucrainei. Evaluarea Comisiei de la Veneția este aproape identică cu reproșurile MAE de la București față de legea minorităților, experții și jurnaliștii noștri au acum o criză de cecitate acută.

La Kiev a fost iureș în presă cu evaluarea Comisiei de la Veneția, mă și mir că nu au preluat experții noștri ca de obicei narativul Kievului. Nu ar fi surprinzător să se avânte totuși niște prăpădiți cu neuronul ofilit care să zbiere că Comisia de la Veneția face jocurile lui Putin sau ceva de genul. În sfârșit, ideea este că protejarea drepturilor minorităților naționale este cât se poate de legitimă chiar și în Ucraina. Acum pe bune, dacă Ucraina intră în UE cu actualul sistem de asimilare al minorităților naționale la capacitate maximă ce credeți că urmează să se întâmple în mai multe state UE? Dacă Kievul poate, noi de ce n-am putea? Nu mai vorbim de rapoartele de monitorizare ale Consiliului Europei din ultimii 30 de ani. Cea mai elegantă soluție pentru Kiev ar fi fost să lase rezolvarea acestor probleme după încheierea războiului, încăpățânarea de a adopta niște legi care nu coincid cu standardele UE nu rezolvă nimic.

Interesant va fi să vedem ce evaluare primește Republica Moldova. În primăvară semnalele de la Bruxelles erau triste rău de tot, în ultimele săptămâni am văzut o poftă de muncă la Chișinău în domeniul justiției, un dinamism spre creșterea țesutului adipos al suinei înaintea Crăciunului, să fie adipocitele pline de trigliceride. Vedem mâine ce apare în presă despre raportul comisarului Oliver Varhely.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.