Copiii ucraineni deportați în Rusia. Un consilier prezidențial ucrainean reclamă lipsa de sprijin internațional în aducerea acestora înapoi în Ucraina


Copiii ucraineni deportați în Rusia. Un consilier prezidențial ucrainean reclamă lipsa de sprijin internațional în aducerea acestora înapoi în Ucraina

Daria Herasymchuk, consilier prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului, a declarat că până în prezent nu a existat nicio structură internațională care cel puțin să sugereze un mecanism de aducere înapoi în Ucraina a copiilor ucraineni deportați în Rusia de hoardele Kremlinului. 

"În ceea ce privește copiii deportați, am predat toate listele și informațiile unor organizații internaționale. Din păcate, nu a urmat nicio acțiune. Deci, în acest moment, nu există o singură structură internațională care ar putea sugera un mecanism de încredere de aducere înapoi a copiilor noștri deportați", a declarat Daria Herasymchuk într-un interviu acordat pentru Interfax-Ucraina. 

Herasymchuk consideră că "Ucraina s-a confruntat cu absența totală a sistemului de protecție a copilului la nivel mondial: Nu există deloc!".

Herasymchuk a raportat că Ucraina a adus înapoi din Rusia 373 de copii deportați, însă există informații exacte despre deportarea a 19.499 de copii, iar numărul real poate fi mult mai mare. 

Ea a adăugat că există documente bine scrise în dreptul internațional – Convenția de la Geneva, Convenția ONU privind drepturile copilului, dar nu numai, iar, teoretic, ar fi trebuit să funcționeze "dacă toți semnatarii ar fi respectat aceste reguli". 

Daria Herasymchuk a trecut în revistă o organizație internațională abilitată care nu și-a făcut datoria nici în cazul copiilor deportați, nici cu privire la tragedia cauzată de inundațiile provocate de aruncarea în aer de către ruși a barajului Kakhovka.

"Întreaga lume s-a bazat pe organizația care are cel mai larg mandat în problemele legate de persoanele deportate și strămutate forțat – aceasta este Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Și nu este vorba doar despre persoanele deportate. În prezent este vorba despre și victimele tragediei CHE Kakhovka. Situația este similară și în acest caz: Comitetul Internațional al Crucii Roșii ar fi trebuit să fie prima organizație la fața locului pentru a salva oameni, dar, din păcate, nu a fost cazul în Ucraina", a mai declarat Daria Herasymchuk. (sursa: Ukrainska Pravda)  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.