Muniția americană alimentează inclusiv armele invadatorilor ruși din Ucraina. Ce dezvăluie o anchetă Politico


  • ACP
  • Jun 19, 2023 12:42
  • 757
Muniția americană alimentează inclusiv armele invadatorilor ruși din Ucraina. Ce dezvăluie o anchetă Politico

Faptul că Rusia a reușit să ocolească o bună parte din sancțiunile internaționale impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, cu scopul de a-și menține fluxul de importuri vitale pentru economie și pentru industria militara, nu este tocmai o noutate, fiind făcute o mulțime de anchete de presă care au prezentat date despre această situație.  

Un articol al publicației americane Politico arată însă că însăși armata rusă se aprovizionează cu muniție importată din Statele Unite și Uniunea Europeana, chiar și după impunerea sancțiunilor, fapt făcut public inclusiv într-un videoclip de 60 de secunde postat pe Telegram, în care un lunetist mascat care poartă însemnele armatei de mercenari Wagner laudă pușca Orsis T-5000 de fabricație rusă, despre care spune că "folosește muniție de calibru Western .338, care funcționează foarte bine, iar în aer liber poate lovi inamicul la o distanță de până la 1.500 de metri".

Complexul militar-industrial rus poate produce suficiente arme de calibru mic, cum ar fi pușca cu lunetă Orsis, dar nu are capacitatea de a produce cantitatea de muniție necesară la calitatea de care e nevoie pentru tragerile de înaltă precizie.

"În ciuda calității puștilor produse, o lovitură de succes depinde direct de componentele utilizate în cartușe și, din păcate, acestea sunt importate", a spus un corespondent rus pentru un site de știri militare, adăugând ca praful de pușcă produs în Rusia nu are stabilitate, iar acest lucru este "inacceptabil în cadrul tragerii de înaltă precizie".

Arma cu lunetă Orsis T-5000 este fabricată de o companie cu sediul la Moscova numită Promtekhnologiya, care a fost sancționată de Statele Unite, dar care împreună cu alta firmă rusă, Tetis, a achiziționat sute de mii de cartușe realizate de Hornady, o companie americană care își prezintă produsele ca "precise, mortale, de încredere".

Într-o "declarație de conformitate" depusă la un registru guvernamental rus, ce datează din 12 august 2022, Promtekhnologiya declara că intenționează să se aprovizioneze un lot de 102.200 de gloanțe Hornady pentru asamblarea "cartușelor de vânătoare" utilizate pentru "arme civile" cu specificații care se potrivesc exact cu cele ale unui produs din catalogul Hornady. O a doua declarație care poartă aceeași dată se referă la un lot de "cartușe fără capac pentru asamblarea cartușelor de arme de foc civile" realizate de Hornady cu aceeași specificație .338 Lapua Magnum.

Numai că .338 Lapua Magnum nu este un "cartuș de vânătoare", ci este un proiectil de mare putere, cu rază lungă de acțiune, care a fost dezvoltat de armatele occidentale în anii 1980 și folosit de lunetiștii lor în Irak și Afganistan.  

Compania rusă Tetis, care are legături cu armata rusă, ar fi primit în aprilie, conform celor de la Politico, peste 300.000 de "unități" cuprinzând o gamă largă de produse din catalogul firmei americane de arme Hornady. Principalii proprietari ai Tetis, Alexander Levandovsky și Sergey Senchenko, au fost listați anterior ca acționari la o altă companie numită Kampo, care deține licențe pentru a produce arme și echipamente militare și a făcut afaceri cu Ministerul Apărării și Detașamentul Special de Zbor care operează avionul prezidențial al lui Putin. Deși Tetis face referire în special la muniția Hornady pe site-ul său web, își face reclamă și ca distribuitor internațional pentru RCBS, un producător american de echipamente folosite pentru a asambla carcase, amorse, propulsoare și proiectile în cartușe. O verificare a bazei de date a arătat că cea mai recentă declarație de conformitate depusă de Tetis pentru RCBS, pentru cântare electronice, a precedat cu puțin peste o lună începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei. Un purtător de cuvânt al proprietarului RCBS, Vista Outdoor, a declarat însă că Tetis nu mai este un distribuitor internațional pentru RCBS. 

"În urma invaziei (rusești - n.red.) asupra Ucrainei, afacerea noastră a luat decizia de a pune capăt tuturor vânzărilor de mărfuri către Rusia", adăugând că RCBS va elimina firma rusă Tetis de pe site-ul său. 

Conform Politico, muniția Hornady sau componentele sale sunt disponibile la liber în Rusia, împreună cu alte echipamente militare străine de vârf. De exemplu "Sniper Shop" prezintă pe Telegram o ofertă pentru o gamă completă de produse Hornady, vânzătorul invitând cumpărătorii să viziteze un showroom din Sokolniki (un district din Moscova) și oferind livrare în toată Rusia prin curier sau poștă. Contactați de jurnaliștii americani, cei de la "Sniper Shop" au confirmat că muniția Hornady este în stoc, dar au refuzat să comenteze cum a fost obținută. Un utilizator al platformei Telegram, "Anton”, face reclamă la produsele Hornady și RCBS pe profilul său, oferind la vânzare și echipamente de la companii precum Nightforce (producător de lunete optice termice), Lapua, care a ajutat la proiectarea muniției .338, dar și de la MDT, un producător de sisteme de șasiu și accesorii pentru puști, printre altele.

În același timp, există date despre transporturi de muniție către Rusia care au venit și din Uniunea Europeană.  

Promtekhnologiya a depus din octombrie 2022 patru declarații care acoperă transporturile de 460.000 de unități descrise drept "cartușe de vânătoare Orsis", majoritatea fiind de tip .338 Lapua Magnum, care au ca furnizor o companie slovenă numită Valerian. Prima declarație, ce datează din 13 octombrie 2022, include un număr de transport aerian ale cărui prime trei cifre – 262 – indică faptul că expeditorul a fost Ural Airlines, un transportator rus. Valerian a fost fondată în ajunul invadării Ucrainei de către Rusia, cu un capital vărsat de 7.500 de euro de către Gašper Heybal, care a lucrat anterior pentru echipamentul militar american Voodoo Tactical. Pe prima pagina web a firmei Valerian se spune: "Scopul nostru este să vă echipăm pentru misiunea voastră, oricare ar fi aceasta și oriunde ați merge". Contactat, fondatorul firmei Valerian a negat că ar fi expediat muniție în Rusia, dar un diplomat sloven a spus că, deși Valerian nu a solicitat niciodată autorizația de a exporta arme sau muniții în Rusia, a expediat "piese individuale" în fosta republică sovietică Kârgâzstan, țară despre care sunt indicii că ajută Rusia să evite sancțiunile. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.